Kleinkoor “Musica Religiosa” in Concert

Musica Religiosa banner

Kampen – Op zaterdag 28 november a.s. geeft het Kamper Kleinkoor “Musica Religiosa” o.l.v. Gerwin van der Plaats, een concert in de Buitenkerk te Kampen. Bijzondere medewerking wordt verleend door Clara de Vries, sopraan, Gerard van der Zijden, organist en een strijkersensemble. Er zullen diverse geliefde koorwerken worden uitgevoerd waaronder ook de Missa brevis Sancti Johannis de Deo (kleine orgelmis) van Joseph Haydn.

Het kleinkoor “Musica Religiosa” ontstond na het samenstellen van een gelegenheids-dubbelkwartet voor een uitvoering in een verzorgingshuis te Utrecht, met kerst 2007. Dirigent Gerwin van der Plaats koesterde al langer de wens om een koor te leiden van geschoolde vocalisten. De uitvoering in Utrecht werd zo goed ontvangen, dat men besloot tot de officiële oprichting van een Kleinkoor. Op 12 april 2008 is het koor officieel opgericht. Op het repertoire van het kleinkoor staat vooral koormuziek uit de brede muziekgeschiedenis met accenten op de Engelse koortraditie en composities uit het romantische repertoire van eind 19e – begin 20e eeuw. In het voorjaar van 2012 nam het koor haar eerste cd “Abide with me” op in de schitterende O.L.V.-basiliek te Zwolle. Tijdens het presentatieconcert in een overvolle Buitenkerk van Kampen maakte “Musica Religiosa” diepe indruk op de aanwezigen. Verder heeft het kleinkoor meegewerkt aan opnamen voor het bekende TV-programma “Nederland Zingt” van de Evangelische omroep. Daarnaast werd de Cd “Abide with me” genomineerd voor de Zilveren Duif award in de categorie gewijde muziek. Inmiddels is het koor bezig met de voorbereidingen van een 2e Cd.

Clara de VriesClara de Vries studeerde na haar opleiding aan het Conservatorium in Zwolle bij Aafje Heynis. Op haar advies volgde zij cursussen: interpretatie van de Duitse liedkunst aan het Mozarteum in Salzburg, opera aan het Internationaal Opera Centrum in Amsterdam en bij het Internationaal Vocalisten Concours in ’s Hertogenbosch een masterclass voor lied met orkest. Haar repertoire heeft zich snel ontwikkeld en is nu breed en veelzijdig. Zij schitterde in diverse opera’s en werkte mee aan radio- en TV-programma’s en CD-opnamen. Tournees werden gemaakt door Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen, Canada, Korea, Singapore en Indonesië.

Gerard van der Zijden is op 7 jarige leeftijd begonnen met pianospelen. Zijn leraren waren o.a. Arie J. Keijzer en Geert Bierling. Bij Geert Bierling heeft hij zijn studie Orgel en Kamermuziek succesvol afgerond aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Kerkmuziek studeerde hij bij Arie Eijkelboom, koordirectie bij Wim van Herk en zang bij Harjo Pasveer. Gerard is hoofdorganist van de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam-Delfshaven.

Gerwin van der PlaatsGerwin van der Plaats (1977), onder andere bekend om zijn bijzondere improvisatietalent, studeerde aan het Fontys-conservatorium te Tilburg en is als organist verbonden aan de Driestwegkerk te Nunspeet, Herv. Gem. “De Hoeksteen” de IJsselmuiden en de Chr. Geref. Kerk te Kampen. Daarnaast is hij dirigent van een 5-tal koren waaronder het bekende Chr. Kamper Mannenkoor D.E.V. Gerwin is een veelgevraagd begeleider bij koren, muziekgroepen en Cd-opnamen. Hij maakte concertreizen naar België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk en Roemenië. Ook is hij arrangeur van koor- en orkestmuziek alsmede nieuwe liederen.

Het concert begint om 20.00 uur en de deuren gaan open om 19.30 uur. De toegang bedraagt €10,- p.p. en kinderen t/m 16 jaar hebben gratis entree. Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar via Boekhandel de Rank, Oudestraat 17 Kampen & Bouwbedrijf Wim Selles, Burg. v. Engelenweg 35 IJsselmuiden of via www.musicareligiosakampen.nl