Knap gelijkspel voor DOS Korfballers.

korfbal2

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman zijn de zaalcompetitie goed begonnen. Ondanks meerdere blessures werd tegen het sterke Oost-Arnhem knap een 21-21 gelijkspel gehaald.

DOS startte de wedstrijd zonder de geblesseerde André Beens, voor hem speelde Dennis van Putten, die het goed deed. Maar het valt niet mee om de beste verdediger en de beste rebounder van DOS, en dat is Beens, te doen vergeten. Daar kwam bij dat in het andere vak Camiel van Keulen al in de achtste minuut met een knieblessure het veld moest verlaten. Voor hem in de plaats kwam Wesley Doorn, die met heel veel dynamiek speelde. Doorn had echter al een zware wedstrijd in het tweede team achter de rug en moest dat in de tweede helft bekopen. Hij ging met kramp van het veld af. Voor hem kwam Remko Pennekamp in de ploeg. Pennekamp speelde twee maanden geleden nog in het derde team en maakt een bliksemcarrière door. Hij liet een goede indruk achter bij coach en publiek.
Voor DOS-coach Jan Wiegers was er dus werk aan de winkel. Hij moest zijn ploeg een paar keer flink omzetten en de tactiek aanpassen. Wiegers: “Michaël Jongman moest na het uitvallen van Camiel opeens in een andere rol gaan spelen. Dat deed hij met verve. Hij heeft me toch een partij staan buffelen in het veld. Rebounden, verdedigen en coachen. Heerlijk om te zien.” In het andere vak moest Iris van Dijk veel werk in de korfzone verzetten om Matthijs Bastiaan aan schot te krijgen. Van Dijk deed dat naar de smaak van Wiegers iets teveel en moest in de tweede helft naast het rebounden ook meer op zoek naar haar eigen kansen. Van Dijk scoorde prompt vier keer.
Vorig veldseizoen speelde DOS ook tegen Oost-Arnhem, wat toen twee keer wist te winnen van DOS. De oud-Europees kampioen speelt op het veld inmiddels in de Hoofdklasse en nam die ervaring mee naar Kampen. De Arnhemmers worden getipt voor een hoge notering aan het eind van dit zaalseizoen. DOS had maling aan die bespiegelingen vooraf en schoot uit het startblok. Na drie seconden had Van Keulen de bal al in de korf liggen en binnen de minuut maakte hij zijn tweede treffer. Reden voor het vele publiek om er eens goed voor te gaan zitten. Het spel van beide kanten was niet geweldig. Veel plaatsfouten en veel schoten op verkeerde momenten. Maar het was vanaf de eerste seconde spannend en er gebeurde steeds wel wat. Zo kreeg het publiek een boeiende wedstrijd te zien.
DOS stond de hele eerste helft aan de goede kant van de score. Met veel aanvallende druk van de dames wist Oost-Arnhem verdedigend niet goed welke keuzes het moest maken. Esther Hamberg kon alleen maar met overtredingen worden gestopt en scoorde in het eerste kwartier drie keer. DOS kwam bij 6-3 en 8-5 op drie doelpunten voorsprong, maar zag Oost-Arnhem nog voor rust in de buurt komen: 10-9.
In de tweede helft leken de Arnhemmers de wedstrijd te kantelen. DOS kwam bij 14-15 voor het eerst achter. Vier keer pakte Oost-Arnhem een voorsprong en vier keer werd dat geëgaliseerd door, wisselend, Van Dijk en aanvoerster Linda Treep. DOS knokte voor elke bal, maar dat deed Oost-Arnhem ook. Toch was er naast die vechtlust en de daarbij gepaard gaande overtredingen ook veel sportiviteit naar elkaar toe.
In de slotfase kon de wedstrijd alle kanten op. Met nog drie minuten te gaan forceerde Remko Pennekamp een strafworp. Het bracht DOS op 21-20. Dat was niet genoeg voor de winst. Vrijwel direct daarna maakte Oost-Arnhem gelijk. In de laatste twee minuten kregen beide ploegen nog goede kansen op de winnende treffer, maar die viel niet. Scheidsrechter Alle Visser uit Drachten, die uitstekend floot, beëindigde de wedstrijd bij 21-21.
Winst zou ook teveel van het goede geweest zijn. Deze wedstrijd verdiende eigenlijk twee winnaars en beide ploegen waren na afloop dan ook tevreden met één punt. Wiegers: “Het was een boeiende clash. Gezien het verloop van de wedstrijd en de blessures ben ik zeer tevreden met dat punt.”
Doelpunten DOS: Iris van Dijk en Linda Treep 4x, Esther Hamberg en Matthijs Bastiaan 3x, Camiel van Keulen en Michaël Jongman 2x, Romy Stam, Wesley Doorn en Remko Pennekamp 1x.