Koeplein (even) geen visitekaartje voor Kamper binnenstad – Video

Herdenksteentjes Koeplein vervangen

Kampen – Het was menigeen al opgevallen, het Koeplein, (het plein voor het oude raadhuis en de Nieuwe Toren) ligt er de laatste weken niet zo florisant bij.

Het besmeurde beeld van de Kamper koe, op diverse plekken glasscherven en natuurlijk de kapotte en slecht leesbare steentjes, die ter ere van bekende Kampenaren op initiatief van de Kamper Persclub op het Koepein zijn geplaats. het word er allemaal niet mooier op. Reden voor de Kamper persclub om de handen maar weer eens uit de mouwen te steken, en in ieder geval de kapotte steentjes te laten vervangen.

Een woordvoerder van de Kamper persclub: “We zien natuurlijk zelf ook dat het er zo bijligt, we zijn daar al geruime tijd met de gemeente over in discussie. Er vinden door het jaar heen aardig wat activiteiten plaats, daar moet wat orde in komen. Een oliebollenkraam bijvoorbeeld draait zijn ‘stempels’ uit en ziet niet dat deze bovenop een gedenksteentje staat. Het is een kleine moeite om (ter bescherming) hier even een soort plaat onder te leggen zodat de boel niet kapot gaat of beschadigd raakt. We willen niemand beschuldigen, maar vinden wel dat handhaving daar toezicht op moet houden.”

Inmiddels worden 17 personen op het Koeplein geëerd met een steentje vanwege hun betekenis voor de stad en hun warme band ermee in heden en verleden. Die steentjes moet er vanzelfsprekend netjes uitzien en er niet in stukken bij liggen.

Het is vaker voorgekomen dat een steentje van de Kamper Persclub, (betaald uit eigen zak), op het Koeplein door wat dan ook kapot ging. Tijdens de restauratie van het oude raadhuis en van de Nieuwe Toren bijvoorbeeld. (Maar ook daarvoor wel eens.) De bescherming ontbrak of was halfbakken, maar een gebroken steentje werd netjes vervangen. Op verzoek van de Persclub zou in de openbare ruimte, waar het Koeplein toe behoort, voorzichtiger omgegaan worden met het plaveisel waarin de steentjes gevlijd zijn. Gebruikers van allerlei aard die een tijdelijke staanplaats aanvroegen werden in de vergunning erop gewezen dat de herdenkingssteentjes degelijk beschermd moesten worden. Controle daarop bleef echter achterwege. Vorig jaar ging het steentje van Klaas Kruithof kapot. Dit voorjaar brak het steentje van mr. Steunenberg doormidden. En afgelopen zomer scheurde het steentje van Ida Gerhardt. Wie of wat daaraan schuld had, was niet te achterhalen.

Overleg met de beheerder van de openbare ruimte binnen het bestuur van de gemeente Kampen heeft er nu toe geleid dat de drie steentjes op kosten van de gemeente vervangen zouden worden en dat er handhavend opgetreden gaat worden in het toezicht op het zorgvuldig gebruik van het Koeplein, zodat bij een nieuwe breuk de kosten van vervanging kunnen worden verhaald.

De Persclub denkt na over het goed leesbaar houden van de letters en het netjes fris houden van de versieringen op de steentjes.

Dat het hele plein wel een opfris of opknapbeurt kan gebruiken is ook de Kamper persclub opgevallen. “Onze eerst zorg is de kapotte steentjes te vervangen en het risico op beschadigingen te verkleinen. Het straatwerk is verder niet aan ons, daarvoor is de gemeente verantwoordelijk.”

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*