zaterdag, juli 27, 2024

HomeRegiosportKorfballers DOS hervatten competitie met winst

Korfballers DOS hervatten competitie met winst

-

Kampen – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman zijn de tweede helft van de zaalcompetitie begonnen met een prima wedstrijd tegen Excelsior. De ploeg uit Delft werd met een duidelijk 22-16 nederlaag teruggestuurd naar huis.

Onder leiding van de uitstekend fluitende scheidsrechter Visser uit Drachten schoot DOS uit de startblokken. Twee treffers van dichtbij van René Bruggeman, een slim schotje van Nynke Links en een geforceerde strafworp van Linda Treep zorgden voor een bliksemstart.

Na vier minuten stond het al 4-0. Het publiek ging er eens goed voor zitten, want ze wilden wel eens zien of DOS met gemak over Excelsior heen zou walsen. Dat was geenszins het geval. Voor het oog gebeurde dat wel. André Beens kreeg een strafworp, evenals Yvonne ten Hove en Treep scoorde van afstand na een kwartier de 7-0. Maar in diezelfde fase liet Excelsior wel degelijk goed korfbal zien. De ploeg uit Delft had echter pech in de afwerking. Twee strafworpen en een vrije doorloopbal werden gemist en twee afstandschoten ketsten uit de korf. 7-0 was dus luxe, dik verdiend, maar ook vertekenend. Excelsior begon tegen te scoren, maar kwam niet dichterbij.
Bruggeman gooide van dichtbij de 8-1 in de korf. Treep van grote afstand de 9-2, Camiel van Keulen van afstand de 10-2. Een vrije worp van Bruggeman bezorgde DOS bij 11-2 de grootste voorsprong uit de wedstrijd en aanvoerder

Meijering hield die voorsprong met een mooie actie dichtbij de korf nog even vast: 12-3. Daarna verslapte het sterke verdedigen van DOS even en profiteerde Excelsior door twee keer op rij te scoren. Drie seconden voor tijd volgde nog een Delftse treffer en daar maakte trainer-coach Remco Jacobs zich nog een beetje boos over: “We hebben zelf de bal in de aanval. Dan moet je niet met nog tien seconden te spelen de bal schieten. Nu krijgt Excelsior die bal nog een keer in de aanval en maken ze de 12-6. Dan gaan zij ook met een goed gevoel de kleedkamer in en dan zie je ook dat ze direct na rust met vertrouwen terug komen dat er nog iets te halen valt. Dat moet je voorkomen.”

Excelsior was de zaalcompetitie slecht begonnen. De eerste vijf duels werden verloren en daarom werd de selectie opgeschud. Onder andere Robert van Buuren werd gehaald en onder leiding van deze gelauwerde speler won Excelsior de duels daarna. In Kampen werd hij geconfronteerd met topverdediger André Beens, die hem slechts één treffer toestond. Die viel acht seconden na rust en omdat direct daarop Excelsior nog twee keer scoorde, werd het opeens weer een spannende wedstrijd. Niks geen walk-over voor DOS dus. Ten Hove stopte de Delftse opmars door van afstand 13-9 te scoren. Verdedigend nam Jacobs ook zijn maatregel. Hij liet Meijering en Van Keulen van tegenstander wisselen, waardoor de verdedigende rebound van DOS versterkt werd. Een tactische omzetting die goed uitpakte.

Excelsior kwam nog één keer terug tot drie doelpunten, maar DOS versnelde en pakte opnieuw een grote voorsprong. Treffers van Links van dichtbij en van afstand en afstandschoten van Bruggeman en Ten Hove zetten DOS weer op een comfortabele voorsprong: 17-10. Na afloop was Jacobs over deze fase zeer tevreden: Natuurlijk weet je dat Excelsior een goede ploeg is en dat ze terug kunnen komen in de wedstrijd. Dat is geen verrassing. Maar ik kan dan wel genieten van de rust die mijn team op zo’n moment uitstraalt. Ze laten zoveel vertrouwen zien, ook in die fase, dat ze het wel oppakken, dat je als trainer ook geen time-out nodig hebt om te corrigeren.”

Met nog een kwartier te spelen was met die nieuwe voorsprong van zeven treffers de wedstrijd beslist. Twee Delftse treffers werden beantwoord door Kamper doelpunten van Ten Hove en Van Keulen: 19-13. Daarna het enige smetje op de wedstrijd, toen Meijering na vermeend doorslaan op zijn tegenstander geel kreeg.
In de laatste minuten mochten Bruggeman en Treep met afstandschoten de eindstand op 22-15 brengen.
Door het onverwachtse verlies van Tweemaal Zes in eigen his tegen Hoogkerk staat DOS nu samen met Sporting Delta aan kop van de ranglijst. Aanstaande zaterdag ontmoeten beide koplopers elkaar in Dordrecht. Inzet is dan dus de koppositie.

Doelpunten DOS: René Bruggeman 7x, Yvonne ten Hove en Linda Treep 4x, Nynke Links 3x, Camiel van Keulen 2x, André Beens en Reinier Meijering.