donderdag, maart 28, 2024

HomeRegiosportKorfballers DOS krijgen niet wat ze verdienen.

Korfballers DOS krijgen niet wat ze verdienen.

-

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman zijn er zaterdag wel heel erg sneu vanaf gekomen. In Den Haag werd met 20-19 nipt verloren van koploper Die Haghe. Het was niet een uitslag, die paste bij het beeld van de wedstrijd. Een gelijkspel was terecht geweest.

Dkorfbal2e nederlaag voor DOS was zuur. De ploeg van Jan Wiegers speelde een uitstekende wedstrijd tegen de oud-Europees kampioen. Vooral verdedigend overtuigde DOS en dwong het Die Haghe tot het nemen van verre afstandschoten om niet door de schotklok heen te gaan. Mede dankzij die druk naar buiten was DOS in de eerste helft de bovenliggende partij. De Kampenaren werkten keihard voor elke bal en speelden als team. Overal in het veld werd druk gezet op de Hagenezen en dat betaalde zich in het scoreverloop uit.
Die Haghe, rond de eeuwwisseling de sterkste korfbalploeg van Europa, kwam niet onder de druk uit en had mede daardoor een erg laag schotpercentage. Dat DOS bij rust slechts met 11-7 leidde kwam ook, omdat DOS bij de afronding behoorlijk pech had. Maar de vierpunten voorsprong was dik verdiend.
In de tweede helft kantelde de wedstrijd binnen zeven minuten. Onder aanvoering van de ingevallen ex-korfballeague speler Jeroen Preuninger en Kelly Deelen kwam de Haagse ploeg terug in de wedstrijd. Daniël Lewerissa en Esther Hamberg hadden de ondankbare taak om de hoofdaanvallers van Die Haghe af te stoppen. Dat deden ze met verve, maar beide schutters hebben genoeg aan een piepklein gaatje om de korf te vinden.

De eerste minuut na rust was het al direct raak. Twee keer kreeg DOS een goede scoringskans, beide keren draaide de bal de korf uit en beide keren schoot Preuninger direct daaroverheen raak: 9-11. Zes minuten later stond Die Haghe met 12-11 voor. DOS stelde daar alleen een gemiste strafworp tegenover. Wiegers: “In deze fase was de thuisploeg echt beter. Wij waren onzuiver in de passing en verspeelden drie keer achter elkaar de bal in de aanval zonder dat we geschoten hadden. Dan weet je dat de druk op de verdediging toeneemt.”
Om en om scorend ging het naar 14-14, waarna een tempoversnelling van Die Haghe voor het beslissende gaatje leek te zorgen: 17-14. Maar zoals wel vaker bij DOS het geval is, rechtten de Kampenaren de rug. De kopjes gingen niet hangen en het geloof in eigen kunnen bleef groot. Bij 18-18 was de kampioenskandidaat weer achterhaald.
De slotfase was, net zoals de hele wedstrijd, bloedstollend spannend. Bij 19-19 kon het nog alle kanten op. Die Haghe maakte kort voor tijd nog 20-19, waarna de ongrijpbare Matthijs Bastiaan, goed voor liefst acht treffers, vijf seconden voor tijd nog een schotkans kreeg. Helaas voor alles wat DOS een goed hart toedraagt belandde dit schot niet in de korf. Direct daarna werd er afgefloten.
“Ik ben hier eigenlijk wel goed ziek van”, zei Wiegers na afloop, “je bent de hele wedstrijd minimaal gelijkwaardig aan Die Haghe en dan is het zuur om de tegenstander te moeten feliciteren met de overwinning. We hebben opnieuw laten zien wat we kunnen, maar aan complimenten hebben we niet veel. Dan maar wat minder lof en wat meer punten.”

Matthijs Bastiaan 8x, Nynke Links en Wesley Doorn 3x, Camiel van Keulen 2x, Esther Hamberg, Iris van Dijk en Daniël Lewerissa