vrijdag, april 19, 2024

HomeRegiosportKorfballers DOS pakken de punten in Dronten

Korfballers DOS pakken de punten in Dronten

-

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben voor de tweede keer dit seizoen de wedstrijd tegen streekgenoot ASVD gewonnen. In Dronten stond het bij rust 6-9 en werd het uiteindelijk 17-23.

korfbal kampenonline
Een verschil van zes doelpunten lijkt te wijzen op een makkelijke overwinning voor het team van Jan Wiegers. Maar dat was niet zo. DOS had grote moeite om de wedstrijd onder controle te krijgen en wist pas in de slotfase echt afstand te nemen van ASVD.
DOS startte goed in Dronten. Met veel afwisseling in het aanvalsspel was het voor ASVD lastig verdedigen. Bij DOS verscheen steeds weer een andere speler in de punt van de aanval en ASVD moest echt zoeken naar een goede manier van verdedigen. Toen DOS na 25 minuten spelen een voorsprong van vijf doelpunten bereikte, 3-8, stonden er al zeven Kamper spelers op het scoreformulier. Bovendien deed het DOS het verdedigend prima. Ook al, omdat de Dronter topschutter Selwin Edzes door André Beens zo kort werd gehouden, dat hij nauwelijks aan schieten toekwam. Maar in de laatste tien minuten van de eerste helft ging het ook bij de Drontenaren verdedigend beter draaien en kon de ploeg van oud-DOStrainer Wilbert Leendertse het gat verkleinen tot 6-9 bij rust.
In de tweede helft leek DOS de wedstrijd onder controle te hebben. Tien minuten lang was er geen vuiltje aan de lucht voor de Kampenaren. Iedere vakwisseling gebeurde bij vier doelpunten verschil. Toch was in die fase al te zien dat degradatiekandidaat ASVD zich niet zomaar gewonnen zou geven. De groenwitten gooiden met hun vechtlust een belangrijk wapen in de strijd. Voor iedere bal werd gestreden en de spelers van ASVD namen daarbij bewust het risico dat ze voor overtredingen konden worden teruggefloten. Zo ging Suzanne Ceelen de duels met DOS-aanvoerster Linda Treep hard aan. Het leverde Treep liefst vijf strafworpen op, die door Michaël Jongman allemaal in een treffer werden omgezet.
Na tien minuten in de tweede helft stond het 8-12. Twee minuten later was de wedstrijd volledig op de kop gezet. Uit vijf aanvallen scoorde ASVD vier keer: 12-12. Daarna ontspon zich een spannend duel, waarbij om elke bal werd gestreden. DOS verdedigde prima, maar ASVD kon de rust opbrengen om met overleg te zoeken naar de vrijstaande speler. Het tempo in de Kamper aanval lag een stuk hoger, maar de zuiverheid was niet altijd aanwezig. Toch was vooral het hoge tempo van DOS met de steeds wisselende puntspelers in de slotfase doorslaggevend.
Na de 12-12 werd tot zeven minuten voor tijd, 16-16, steeds met een gelijke stand van vak gewisseld. Beide trainers wisselden, waarbij de wissels bij DOS beduidend meer effect sorteerden. De moegestreden Nynke Links werd vervangen door Nikita Brehler, die in de reboundzone nuttig werk verrichtte. En schutter Matthijs Bastiaan werd vervangen door de meer verdelende Patrick van de Rozenberg. In die slotfase was DOS vooral rebounded beter dan ASVD. Een stip van Treep betekende 16-17. De goed spelende Wesley Doorn schoot DOS daarna naar 16-18 en toen Iris van Dijk een minuut later van afstand 16-19 maakte was het verzet van ASVD gebroken.
In de slotfase schoot DOS zichzelf nog naar 17-23. Wiegers: “Dat was verdiend, maar ook geflatteerd. Het krachtsverschil was er, maar niet zo groot als de stand doet vermoeden.” Wiegers gaf zijn wissels een compliment: “Je komt in een hectische wedstrijd in de ploeg om het verschil te maken en als je je dan zo goed kunt houden aan je opdracht, dan ben je inderdaad een meerwaarde voor de ploeg.”
Doelpunten DOS: Linda Treep 7x, Matthijs Bastiaan en Iris van Dijk 4x, Nynke Links en Wesley Doorn 2x, André Beens, Esther Hamberg, Michaël Jongman en Patrick van de Rozenberg 1x