Korfballers Dos verdedigen sterk

korf_korfbal

 

 

KAMPEN – De tweede competitiewedstrijd van KV DOS Kampen / Veltman heeft eindelijk weer een overwinning opgeleverd voor de Kampenaren. In Leiden was DOS met 17-20 te sterk voor Sporting Trigon. Het was geen beste wedstrijd, maar verdedigend deed DOS het prima.
Vijf competitiewedstrijden op rij, vier veldwedstrijden en één zaalwedstrijd, had DOS verloren en dan wordt het tijd dat er weer een keer succes gehaald wordt. Vandaar dat trainer Jan Wiegers vooraf al had aangegeven: “Het hoeft niet mooi te zijn, als we maar twee punten pakken.” Die aanwijzing werd door zijn team exact opgevolgd. Het was niet mooi en er kwamen twee punten.
Wedstrijden kun je beslissen door meer te scoren dan je tegenstander. Andersom geredeneerd: wedstrijd kun je winnen door minder treffers tegen te krijgen dan je opponent.  

En dat laatste gebeurde in Leiden. DOS was aanvallend niet in goeden doen, maar verdedigde sterk. Het aantal intercepties van DOS was niet te tellen op de vingers van twee handen.
Sporting Trigon beschikt over een sterk herenkwartet. De Leidse heren rebounden sterk en hebben een goed schot. Dankzij die goede rebound kon de ploeg uit de Sleutelstad veel vaker schieten dan DOS. Het schotpercentage van de thuisploeg was niet hoog, ook al omdat DOS in de zone rond de korf weinig ruimte weggaf. Sporting moest vaak kiezen voor het schot van grote afstand. Normaal gesproken levert de zuiverheid van de Leidse schutters dan wel een fors aantal doelpunten op, maar niet zaterdag. Het rendement was te laag en dat was uiteindelijk de basis voor de Kamper winst.
Aanvallend liet DOS in de beginfase weinig zien. Er werd soms rommelig gekorfbald en vaak was het eerste schot een prooi voor de Leidse rebounders. Toch greep DOS halverwege de eerste helft een voorsprong. Via 4-5 werd het 5-7. Daarna brak de beste periode aan van de Kampenaren. Het begon opeens wel te lopen in de aanval. Met name het dameskwartet van DOS kon veel druk geven op de Leidse verdediging en zij namen dan ook het grootste deel van de doelpuntenproductie voor hun rekening. Binnen acht minuten werd de voorsprong uitgebouwd naar 5-11. Dat verschil van zes doelpunten stond ook bij rust op het scorebord: 7-13.
In de tweede helft bleef het spel aan beide kanten rommelig. Sporting Trigon probeerde wel het tempo te verhogen, maar DOS liet zich niet van de wijs brengen. Twee keer liep het verschil terug naar drie treffers, bij 13-16 en 15-18. Beide keren reageerde DOS vlot door zelf ook te scoren, zodat er steeds met vier doelpunten verschil van vak werd gewisseld. De derde keer dat het verschil drie treffers werd, was kort voor tijd en toen wist DOS al dat de punten mee teruggingen naar Kampen.
Over de twee punten was Wiegers uiteraard tevreden, over het spel allerminst: “We hebben te weinig rust in ons spel zitten. Vaak hebben we nog genoeg tijd om onze schotkans te vergroten en de rebound te verzorgen en dan kiezen we toch voor het snelle schot. We moeten toewerken naar meer aanvallen met twee of drie schoten. Nu hebben we toch wat geluk met het lage schotpercentage van Sporting. Dat kan de volgende keer zo maar weer op niveau zijn en dan ben je de punten kwijt. Maar de twee punten voelen wel heel lekker.”
Doelpunten DOS: Linda van Keulen 6x, Esther Hamberg 5x, Matthijs Bastiaan 3x, Daniël Lewerissa 2x, Wesley Doorn, André Beens, Iris van Dijk en Nynke Links 1x


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673