donderdag, maart 28, 2024

HomeRegiosportKorfballers DOS verrassen koploper.

Korfballers DOS verrassen koploper.

-

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zaterdag voor een daverende verrassing gezorgd. Ongeslagen koploper Unitas zag in Kampen een strijdvaardige ploeg tegenover zich en moest met lede ogen toezien hoe DOS met 17-17 een punt pakte.

korfbal kampenonline
De ploeg uit Harderwijk weet nauwelijks wat puntverlies is. In de zaalcompetitie denderde Unitas over alles en iedereen heen en verloor het slechts één keer. Met 408 treffers in 14 wedstrijden was het ook nog eens de schotvaardigste ploeg in de Overgangsklasse. Op het veld van hetzelfde laken een pak. Tot zaterdag had Unitas alles gewonnen. Zo verloor DOS in Harderwijk in de eerste wedstrijd met liefst 29-16.
Er waren vooraf dus weinig mensen die rekening hielden met een stunt van DOS. Weinig, maar daar hoorde het team van trainer-coach Jan Wiegers niet bij. Er zit in de geelzwarte selectie wilskracht en geloof in eigen kunnen. “We gaan Unitas verrassen”, was een veel gemaakte opmerking vooraf binnen de ploeg. “Ik heb genoten van hun vechtlust,” gaf Wiegers na afloop aan. “Ook toen het in het begin van de wedstrijd niet lekker liep, bleef de ploeg met elkaar communiceren en werd er samen gekeken naar oplossingen. Dat vertrouwen in elkaar en niet terugvallen in gemopper op de ander was uiteindelijk de basis voor ons winstpunt.”
DOS startte inderdaad niet sterk. Het eerste aanvalsvak met Patrick van de Rozenberg, Wesley Doorn, Linda Treep en Nikita Brehler (invalster voor de geblesseerde Nynke Links) draaide niet goed. Het kostte erg veel energie om onder de verdedigende druk van Unitas uit te komen en ook in de korfzone was Unitas hier heer en meester. Uiteindelijk stond dit vak in de hele wedstrijd bijna driekwart van de tijd in de aanval. Dat zegt ook iets over het eerste verdedigingsvak. Het viertal André Beens, Michaël Jongman, Esther Hamberg en Iris van Dijk stond geweldig te verdedigen. Unitas kreeg daar wel schotkansen, maar daar lag zoveel druk op de aanvallers uit Harderwijk dat veel schoten zuiverheid misten.
Bij beide ploegen was er dus een vak wat niet goed draaide. Terwijl bij Unitas dat een hoop onderling gemopper op elkaar opleverde, zocht het Kamper viertal elkaar veelvuldig op om elkaar te steunen. Uiteindelijk was dat doorslaggevend in de wedstrijd, want het eerste aanvalsvak zag kans zich in de tweede helft aan de malaise te onttrekken en was het in de slotfase beslissend in de wedstrijd.
DOS kwam achter met 0-5 en iedereen dacht dat het weer een veegpartij zou worden. Pas in de achttiende minuut scoorde de thuisploeg voor het eerst. Bij rust stond DOS weer wat in de buurt van Unitas: 6-9. In de tweede helft liep Unitas opnieuw weg. Na tien minuten stond het 7-12. Maar DOS beschikt over veerkracht. De Kampenaren kwamen steeds meer in hun spel en kropen dichterbij. Met nog vier minuten te spelen stond het 15-17. Invaller Matthijs Bastiaan mocht aanleggen voor een vrije worp en verzilverde deze prompt: 16-17. Het slotakkoord was voor de goed spelende Nikita Brehler. Een minuut voor tijd griste zij in een onoverzichtelijke situatie in de korfzone de bal weg voor een Unitasheer en scoorde van dichtbij de gelijkmaker. De slotminuut was nog bloedstollend, want Unitas kreeg nog vijf schotkansen, maar de winnende treffer bleef uit. Daarmee pakte DOS zeer verrassend een punt van de koploper. “Verdiend”, vond Wiegers, “op basis van vier aspecten: een hoger schotpercentage, knap verdedigend werk, vechtlust en vertrouwen in elkaar. Ik heb vandaag een team gezien.”
Doelpunten DOS: Nikita Brehler, Linda Treep, Iris van Dijk en Michaël Jongman 3x, Patrick van de Rozenberg 2, Esther Hamberg, Wesley Doorn en Matthijs Bastiaan 1x