Korfballers DOS winnen uit bij Heerenveen

korfbal kampenonline

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zaterdag in de uitwedstrijd bij KV Heerenveen met een traditie gebroken. De geelzwarte formatie had altijd moeite om in Friesland wedstrijden te winnen, maar na Drachten werd nu ook van Heerenveen gewonnen. Het werd na een 8-6 achterstand bij rust een 17-19 overwinning.

Met deze winst deed DOS iets goeds voor haar eigen zelfvertrouwen, ook met het oog op de komende seizoenen. DOS had altijd moeite met Fries korfbal. Vaak wordt daar fysiek gespeeld en moeten de punten behaald worden op basis van vechtlust. Nu is dat laatste DOS niet vreemd, maar veel Kamper spelers hebben het niet zo op al die fysieke duels. Die spelen liever een snel combinatiespel, waarbij de techniek doorslaggevend is in de wedstrijd. De laatste jaren liep DOS dus nog wel eens aan tegen een nederlaag bij een Friese tegenstander. Dat patroon is nu doorbroken en volgens trainer-coach Jan Wiegers kan DOS daar volgend seizoen van profiteren: “We hoeven niet meer op te zien tegen fysiek spelende ploegen. Zelf gaan we de duels niet meer uit de weg. Bovendien laten we na een achterstand ook steeds vaker veerkracht zien. Dat was ook in Heerenveen het geval. We lopen eerst achter de feiten aan, nemen dan de wedstrijd over, zien vervolgens Heerenveen weer langszij komen en beslissen dan toch de wedstrijd in ons voordeel. Dat is mentale winst.”

DOS speelde de eerste helft niet groots. Recht tegen de zon in spelend, lastig met schieten, en met een tactisch goed staande Heerenveenverdediging had DOS het moeilijk. Het schotpercentage was laag. Door de sterke Friese rebound duurden de aanvallen van DOS vaak kort. Aan de andere kant was DOS verdedigend te gretig. Heerenveen scoorde veel uit vrije ballen en strafworpen en kreeg daarnaast kansen in de korfzone. Het betekende een verdiende 8-6 ruststand.

In de tweede helft werd duidelijk wat Wiegers bedoelde met veerkracht. DOS speelde een heel ander spelletje. Met veel meer snelheid in het aanvalsspel en een behoorlijk hoger schotpercentage werd Heerenveen achterhaald en nam DOS de wedstrijd over. Wiegers: “In ons eerste aanvalsvak nam Linda Treep het voortouw en in het tweede vak deed Matthijs Bastiaan deed. De andere spelers accepteerden dat zij de lijnen uitzetten en dat heeft ons de winst bezorgd.” Bastiaan scoorde in die tweede helft de 7-8 en 8-8 en scoorde verder in de tweede helft ook nog eens drie keer van afstand.

DOS kwam voor en leek de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Maar Kampenaar Harm-Jan Smit, coach van Heerenveen, wist zijn ploeg tactisch weer op de rails te krijgen en Heerenveen achterhaalde DOS zeven minuten voor tijd bij 16-16. Wiegers besloot aanvallend te wisselen en bracht Michaël Jongman in het veld. Jongman scoorde prompt met een bekeken schot 16-17, waarna Treep met een doorloopbal voor 16-18 zorgde. In de laatste minuut werd het nog even spannend. Een makkelijk gegeven strafworp door de verder keurig fluitende scheidsrechter Ruitenbeek betekende 17-18. Twintig seconden voor tijd kreeg DOS een vrije worp. In plaats van de bal terug te spelen op schutter Bastiaan, zoals iedereen verwachtte, koos Iris van Dijk voor een pass op de vrijstaande Esther Hamberg, die met een droge knal DOS in veilige haven schot: 17-19.

Met deze winst deed DOS ook nog iets goeds voor stadsgenoot Wit-Blauw. Behalve kampioen Unitas en nummer twee DOS komt ieder team nog in aanmerking voor degradatie. Heerenveen blijft met nog twee wedstrijden te gaan nu op de tweede degradatieplaats staan.
De stand: 1 Unitas (kampioen) 23 punt, 2 DOS 16 pt, 3 Amicitia 12 pt, 4 Antilopen 11 pt, 5 Wit-Blauw 11 pt, 6 Drachten 10 pt, 7 Heerenveen 8 pt, 8 ASVD 5 pt.

Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 6x, Esther Hamberg, Linda Treep en Patrick van de Rozenberg 3x, Nynke Links, Iris van Dijk, Wesley Doorn en Michaël Jongman 1x