donderdag, maart 28, 2024

HomeRegiosportKorfballers DOS verslaan koploper Drachten

Korfballers DOS verslaan koploper Drachten

-

De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zaterdag koploper Drachten / Van der Wiel zonder punten naar huis gestuurd. In de sfeervolle sporthal De Reeve was DOS vooral verdedigend de meerdere van Drachten. Het won verdiend met 23-20.

korfbal2DOS begon gehandicapt aan de wedstrijd. De aanvallend ingestelde Yvonne ten Hove was afwezig en haar plaats werd ingenomen door Ciska Flier, die een goede wedstrijd speelde. Het betekende wel dat het scoren in dit vak vooral van René Bruggeman moest komen. Die kweet zich prima van zijn taak, want hij was goed voor negen treffers. Bruggeman werd keer op keer door rebounder André Beens en spelverdeelster Paula de Groot in stelling gebracht en hij gooide zelfs de onmogelijkste ballen in de korf.

In het andere vak raakt het duo Reinier Meijering en Camiel van Keulen steeds beter op elkaar ingespeeld. Meijering, die een uitstekende wedstrijd speelde, trekt Van Keulen mee omhoog. Beiden wisselen elkaar steeds vaker af in de rebound en de punt van de aanval. Het leverde beiden drie velddoelpunten op. Van Keulen groeit zichtbaar in zelfvertrouwen en neemt steeds meer initiatief. Daaromheen zwerven dan de aanvallend ingestelde Linda Treep en Nynke Links. Het maakt het voor iedere tegenstander lastig dit vak te bespelen. Zaterdag was Links een factor van belang met drie treffers. Treep viel al vroeg in de tweede helft uit. Invalster Esther Hamberg deed het prima. Haar eerste balcontact betekende gelijk een treffer en haar tweede treffer werd door het thuispubliek met een staande ovatie beloond. In de dying seconds van de schotklok moest ze bijna vanaf de middenlijn aanleggen en die bal verdween feilloos in de mand.

Die tweede treffer van Hamberg luidde de beslissende fase in de wedstrijd in. In de eerst helft was DOS wel steeds aan de leiding geweest en leek het bij 8-4 een gaatje te slaan, maar nog voor rust kwam de ongeslagen koploper Drachten terug in de wedstrijd en leek de wedstrijd met 12-11 nog alle kanten op te kunnen gaan.

Na de 13-11 van Hamberg in de zevende minuut liep DOS binnen zeven minuten naar 19-14. Twee keer Bruggeman, afstandschot en vrije worp, Links van afstand, doorloopbal van Flier en afstandschoten van Meijering en Bruggeman beslisten de wedstrijd. DOS liet in die fase ook weer een knap stukje verdedigend werk zien. Beide ploegen horen tot de minst gepasseerde in deze klasse en de 1 op 1 duels leverden fraaie staaltjes korfbal op.

DOS maakte het zichzelf soms nog onnodig moeilijk. Trainer-coach Remco Jacobs: “We verspelen zo zeven keer een bal door passfouten. Daardoor krijgt Drachten wel de kans om de druk op onze verdediging te vergroten. En daarnaast zijn we in de laatste tien minuten niet slim genoeg. We nemen dan soms te snel de schotkans, terwijl je ook met de schotklok het spel best meer kunt vertragen door het schot uit te stellen.”

Toch zal het Jacobs ook deugd hebben gedaan dat zijn formatie ook tegen de koploper verdedigend zo goed overeind bleef. Jacobs: “We verdedigen het hele seizoen al goed en ook Drachten kan tegen ons niet boven de twintig treffers komen. We winnen vandaag doordat we verdedigend uitstekend hebben gespeeld. Bovendien is het een meerwaarde dat we met twee wisselspelers in de ploeg het hoge niveau toch weten te handhaven.”

In de slotfase kreeg Drachten nog de kans om iets dichter bij te komen, maar de verdiende overwinning van DOS kwam geen moment meer in gevaar. Ruim voor het eindsignaal van scheidsrechter Ulkeman, die twee keer geel gaf aan Drachtenspelers, vierde het thuispubliek al een overwinningsfeestje.

Sporting Delta heeft nu alleen de leiding in deze klasse met negen punten. DOS, Drachten en Tweemaal Zes volgen op twee punten.

Doelpunten DOS: René Bruggeman 9x, Reinier Meijering, Camiel van Keulen en Nynke Links 3x, André Beens en Esther Hamberg 2x, Ciska Flier 1x