zondag, mei 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurKunstenaar Arthur Slenk presenteert oeuvre bij tentoonstelling ‘Verknipt’ in Stedelijk Museum Kampen

Kunstenaar Arthur Slenk presenteert oeuvre bij tentoonstelling ‘Verknipt’ in Stedelijk Museum Kampen

-

Een selectie uit het veelzijdige oeuvre van Kamper kunstenaar Arthur Slenk is vanaf zaterdag 25 maart te bewonderen bij de tentoonstelling ‘Verknipt’ in de Voormalige Synagoge, onderdeel van Stedelijk Museum Kampen. Van zijn levenswerk Partituur tot de vele kunstenaarsboeken, alles komt voorbij. Speciaal voor de tentoonstelling is zelfs een complete objectenwand uit Slenks atelier naar het museum overgebracht.

Arthur Slenk is altijd op zoek naar oude papierdocumenten. Dat kan een advertentie uit een zeventig jaar oude krant zijn, maar ook een notitieboekje van een timmerman of de binnenkant van een envelop. Hij verknipt de oude documenten, maakt onverwachte combinaties en creëert zo nieuwe kunstwerken.

Levenswerk

In 1990 vond Slenk beschreven muziekpapier dat tussen 1872 en 1941 werd gebruikt door een amateurorkest. Slenk gaf het een tweede leven. Hij knipte alle tekentjes uit en maakte er 140 collages van. Met dit levenswerk was hij maar liefst zeven jaar bezig. In 2006 verschenen de collages in boekvorm. Tijdens de tentoonstelling zijn zestien originele pagina’s te bewonderen.

Dadaïst pur sang

Arthur Slenk is een ‘dadaïst’ pur sang: hij combineert beeldende kunst met grafisch ontwerp en zet de realiteit op zijn kop. Naast poëtische collages maakt hij assemblages. Ze lijken soms op speelgoed, portretten van personen of voorwerpen uit een wonderkamer. De objectenwand, die speciaal voor de tentoonstelling naar het museum is overgebracht, geeft een inkijkje in de speeltuin van de kunstenaar. Er is veel te zien en te ontdekken, ook voor kinderen. Zo zie je op het schragentafeltje, dat ook rechtstreeks uit zijn atelier komt; doosjes, lijstjes, foto’s, papiertjes en flessendoppen. Allerlei spullen die Arthur Slenk gebruikt om zijn beelden mee te maken.

Nieuwe uitgave

Van het laatste kunstenaarsboek ‘Vraagbank voor collage onderzoek, 1998-2022’ is een uitgave gemaakt. Bezoekers kunnen deze uitgave tijdens de tentoonstelling kopen voor € 14,95. De oplage is beperkt.

Van 25 maart tot en met 11 juni

De tentoonstelling ‘Verknipt’ is van 25 maart tot en met 11 juni te zien in de Voormalige Synagoge, onderdeel van Stedelijk Museum Kampen. In dezelfde periode kunnen bezoekers van het museum de tentoonstelling ‘Van Soerabaja naar Kampen | Kasboek van een wereldreiziger’ bewonderen.

Gerelateerde berichten

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen