Lachende collega’s werken het hardst

Ingezonden door Arbeidsmakelaars Kampen

Lachen is gezond, dat weet iedereen. Nieuw onderzoek laat nu zien dat lachen op de werkvloer ook de arbeidsproductiviteit nog eens kan verhogen. Een schuldgevoel omdat je niet met het werk bezig bent als je lekker aan het lachen bent? Dat hoeft nu dus niet meer!

Humor op het werk
Iedereen is tussen het werk door wel eens toe aan een klein beetje ontspanning. En wat zorgt er beter voor ontspanning dan lekker wat aflachen met je collega’s? Een potje lachen zorgt voor hernieuwde positieve energie, waardoor jij daarna weer flink wat uur ertegenaan kan. Zelfs werkgevers zijn het erover eens dat werknemers beduidend beter werken na gelachen te hebben met hun collega’s.

Positieve humor
Waarom er gelachen wordt is minstens zo belangrijk als het lachen. Het dient ‘positieve humor’ te zijn. Roddelen en pesten op de werkvloer levert logischerwijs juist het tegenovergestelde effect op en bovendien een hele vervelende werksfeer. Af en toe lachen omdat een collega zich verspreekt of iemand struikelt moet kunnen, maar grapjes maken om iemand te kwetsen mogen niet de bedoeling zijn. Gezamenlijk lachen in plaats van om iemand lachen werkt het best.

Lachen is geen tijdverlies
Lange tijd werd gedacht dat lachen vooral een vorm van tijdverlies is. Je bent afgeleid van je werkzaamheden wanneer je een potje aan het lachen bent en op het moment zelf dus niet productief bezig. Sinds korte tijd lijkt daar verandering in te komen. Sommige werkgevers moedigen nu zelfs aan om vooral humor op de werkvloer te verhogen. Ze vertellen af en toe een grap bij binnenkomst of laten een grappig videofragment zien. Want hoewel de arbeidsproductiviteit op het moment van de grap zelf even lager ligt, verdubbeld daarna de productiviteit van de werknemers die lol hebben gehad.

Af ent toe lekker lachen en lol maken verhoogt dus jouw productief, dat wist jij natuurlijk allang, nu is het nog zaak om jouw werkgever daar ook van te overtuigen!

(Bron: Jobbird)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673