zaterdag, juli 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurLezing drs Jaap van Gelderen - Lissabon revisited

Lezing drs Jaap van Gelderen – Lissabon revisited

-

histor-JVADatum: dinsdag 25 februari 2014
Locatie: Quintus Kampen
Historische vereniging Jan van Arkel

In het kader van het Cultureel Voorjaar Festival 2014, Portugal / Spanje verzorgd drs Jaap van Gelderen, (o.a. oud-docent kerkgeschiedenis te Kampen) een lezing: Lissabon revisited. Een Kamper Handelshuis te Lissabon in de 16de eeuw. 

Op een wapenkaart van de Hanze staat als enige stad in Zuid-Europa het wapen van Lissabon vermeld. Meestal is de focus geheel gericht op de Kamper verbindingen met de Noord-Europese Hanze. Een archeologische vondst in de Kamper bodem voert ons echter naar zuidelijker streken, en waarom schonk de stad Lissabon in 1477 leeuwen aan de Hanzestad Kampen? De indrukwekkende bronnenpublicatie van mr. J. Nanninga Uitterdijk, Een Kamper Handelshuis te Lissabon, verdient het daarom om opnieuw voor het voetlicht gebracht te worden. De studie is gebaseerd op processtukken uit het Kamper archief uit het laatste kwart van de zestiende eeuw. Uitterdijk verrichtte pioniersarbeid met name over de economische geschiedenis van de Lage Landen: de intrede van handelsfirma’s in de globaliserende wereld van na de ‘ontdekking’ van de beide Amerika’s en van de exploitatie van het Verre Oosten. In Lissabon kregen Noorderlingen scholing als kooplui. Een van hen, Simon de Cordes, die ook in de Kamper bronnen voorkomt, treedt naar voren: hij behoorde tot een nieuwe generatie kooplieden die in de jonge Republiek de wereldhandel op poten zette, nog voor 1600. Wat deed de jonge Symon Avercamp omstreeks 1640 in het Portugeessprekende deel van Zuid-Amerika? Ook de lotgevallen van ‘Portugaelsche’ kooplui in de Noordelijke Nederlanden komt aan bod. In 1661 zou de stad Kampen een charter verlenen aan Portugees-joodse kooplui om zich hier te vestigen. Zaak om een en ander weer eens voor het voetlicht te halen (overigens zonder dat er laatste woorden gesproken zullen worden).

Waar: Quintus Kampen / centrum voor kunsteducatie.
Vloeddijk 38, Kampen
Hoe laat: 20.00 uur.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen