donderdag, april 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeHistorischLivestream Lezing Historische vereniging Jan van Arkel: Boek "Mijnheer, dat weiger...

Livestream Lezing Historische vereniging Jan van Arkel: Boek “Mijnheer, dat weiger ik” Over politieagent Pieter Kapenga uit Kampen in verzet

-

Lezing Historische vereniging Jan van Arkel. Klik op de afbeelding om de Livestream te volgen of terug te kijken via Youtube .

Dinsdag 16 november, is de online boekpresentatie van ‘Mijnheer, dat weiger ik’, Een politieman in verzet, over Pieter Kapenga van auteur Peter Sierksma.

Het is 16 november 1942. Pieter Kapenga (1898-1982), hoofdagent in Kampen, wordt bij zijn korpschef geroepen voor een ‘opdracht die zo onopvallend mogelijk moet worden uitgevoerd’. Het gaat om de deportatie van zijn Joodse stadsgenoten naar Westerbork. Kapenga weigert en komt terecht in Kamp Vught en daarna in Dachau.

Kapenga overleeft, maar hij spreekt er nooit meer over. Dit tot verdriet van zijn kleinzoon, de historicus en oud-Trouw-journalist Peter Sierksma. Nu, bijna tachtig jaar later, probeert Sierksma alsnog de religieuze en politieke achtergronden van zijn grootvaders weigering te achterhalen.

Klik op de afbeelding hierboven om de Livestream te volgen (start 20 uur of later On Demand) .


Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen