Lezing Jan van Arkel enorm succes !

historische ver jan van Arkel
foto: Gerrit Bruijnes

Onderkomen te klein voor Hist. Ver. Jan van Arkel ?

Afgelopen dinsdag avond 13 januari 2015 hield de historische vereniging voor de IJsseldelta “Jan van Arkel” haar standaard maandelijkse lezing in seizoen 2014-2015 voor de maand januari, zoals altijd in gebouw De Regenboog, Broederweg 35 te Kampen.

Wat echter niet zo standaard was, maar wel buitengewoon opvallend en fantastisch mooi, was het enorme aantal opgekomen bezoekers aan deze lezing uit Kampen, maar ook uit de gehele Noord-Oost polder en zelfs WO II vliegtuig liefhebbers uit het hele land.
De opkomst lag rond de 130 zeer geïnteresseerde bezoekers.

De lezing werd verzorgd door de heer Hans Hollestelle van de “Vrienden van Schokland” over 21 vliegtuigen, die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergegaan op de nog modderige bodem van de toen pas drooggelegde Noordoostpolder met het zo compleet mogelijke verhaal achter die toestellen en hun bemanningen bracht veel teweeg.

Spontaan werd door tenminste 3 bezoekers aangehaald, dat men één of meerdere crashes zelf had meebeleefd waaronder de in Kampen wel bekende vogelliefhebber André Piederiet, actief werd door leden van de vereniging zoals de heren Gerrit de Jong en Ab Roetman ingegaan op eigen onderzoek over de periode ‘40-’45 en publicaties die zij binnenkort zullen uitbrengen.

Uit handen van de heer Daan Gunnink werd zelfs aan de heer Hollestelle een origineel bewaard gebleven motor onderdeel van een Amerikaanse B-17 bommenwerper overhandigd. U zult begrijpen een zeer welkome aanvulling op de vliegtuigsnippers en munitie voorbeelden, die naast de diverse naslagwerken ter informatie bekeken konden worden.

De historische vereniging was met name zo positief verrast, omdat 2015 een lustrum herdenkingsjaar van WO II is, we leven momenteel 70 jaar na de bevrijding van de Duitse bezetting. Dit gehele jaar zal daarom veel aandacht worden besteed aan dit onderwerp.
De data 14 april en 30 april 2015 kunt u daarom vast in de agenda noteren. Naast de reguliere historische lezing op de 14e zal de historische vereniging in samenwerking met onder andere De Persclub, op 30 april extra en uitgebreid aandacht besteden aan het thema de 2e wereldoorlog.

De vrijwilligers van de historische vereniging voor de IJsseldelta “Jan van Arkel” hebben nu weer aan den lijve hebben meegemaakt hoe enorm dit tijdvak nog leeft onder onze inwoners. Er is voor hen dan ook geen enkele twijfel over belangstelling en motivatie van Kampen , om zich hier ook nu weer volledig voor te interesseren.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*