Lezing Kollf, Knipmeijer en Siebrand; De arts, de ambtenaar en de wijnhandelaar.

296

Historische vereniging Jan van Arkel presenteert samen met de Kamper Persclub op donderdag 30 april (aanvang 20.00 uur) in het kader van 70 jaar bevrijding in zaal De Regenboog (Broederweg 32) te Kampen de extra lezing:

Kolff, Knipmeijer en Siebrand; De arts, de ambtenaar en de wijnhandelaar.
Moreel duel op het snijvlak van collaboratie en verzet.

door auteur, biograaf en uitgever
(Dokter Kolff, Blauw Haar, De Zaak Siebrand)
Herman Broers

Moreel (bn, bw): gegrond op het innerlijk gevoel van goed en kwaad; ergens ~ toe verplicht zijn (Van Dale)

Uitvinderarts Willem Johan Kolff (1911-2009) kwam als jong internist in oorlogstijd naar Kampen. Hij zou miljoenen mensenlevens redden door het uitvinden van de eerste kunstnier ter wereld. Tevens wist hij tientallen te laten onderduiken in zijn hospitaal door ze ‘ziek’ te maken en hun medische dossiers te vervalsen….

Rijksambtenaar Albert Johannes Knipmeijer (1912-1971) moest vanuit Kampen nieuw land ontginnen, maar wist 20.000 polderwerkers te ‘verstoppen’ in ‘zijn’ Noordoostpolder in wording door op grote schaal met hun persoonsgegevens te frauderen….

Wijnhandelaar Jan Willem Siebrand (1899-1970) wist honderden mensen van de nazi’s te bevrijden  en het onderwater zetten van Knipmeijers polder te voorkomen door juist zijn reputatie als gefortuneerde moffenvriend te voeden met smeergeld, drank en sigaren…….

Drie mannen met verantwoordelijkheden in oorlogstijd, werkzaam in dezelfde stad. Hoe stelden ze zich op tegenover de bezetter? Wat dreef hen? Waarom raakten ze na de bevrijding in conflict met  elkaar en hun omgeving over de ultieme vraag van ‘goed’ en ‘fout’? Hoe kan het dat de eerste twee nog altijd worden gezien als verzetsheld en de derde heel lang slechts als een collaborateur met spijt? En is dat terecht?

Herman Broers (auteur Dokter Kolff kunstenaar in hart en nieren en Blauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen, uitgever De Zaak Siebrand) gunt u in zijn lezing KOLFF KNIPMEIJER SIEBRAND een kijkje in een moreel titanengevecht tussen drie sterke mannen in en rond het oude Kampen en de nog jonge Noordoostpolder tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog.

Steentje vlijen Koeplein Kampen
Op dezelfde dag, donderdag 30 april om 17.00 uur, vlijt de Kamper Persclub op het Koeplein (naast het oude raadhuis, nu Stedelijk Museum) een steentje voor A.J. Knipmeijer, ter ere van zijn
verdiensten ten behoeve van onderduikers en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kampen en de Noordoostpolder. Bij deze korte ceremonie om 17.00 uur, zal zowel burgemeester Koelewijn van Kampen als burgemeester Van der Werff van de Noordoostpolder aanwezig zijn, evenals nazaten van A.J. Knipmeijer.

Zowel de lezing als het vlijen van het steentje vindt plaats in het kader van het jaarprogramma Kampen 70 jaar bevrijd.

kolff knipmeijer Siebrand

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP