Lions Kampen ondersteunt de aanpak van laaggeletterdheid.

Op woensdag 2 november kwamen de leden van Lions Kampen bijeen in de Stadskazerne om zich door medewerkers van de bibliotheek te laten informeren over de problematiek van laaggeletterdheid in Kampen.

Laaggeletterdheid is een overkoepelende term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en het begrijpen en toepassen van informatie. In Nederland wonen 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar die kampen met laaggeletterdheid.

Kampen heeft in vergelijking met de rest van Nederland een groot aantal inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven. Ondanks vele inspanningen stijgt het aantal laaggeletterden ieder jaar weer. Problemen met lezen en schrijven doen zich in alle geledingen voor, jong en oud, werkende en niet-werkende mensen, geboren in Nederland of elders.

Tijdens de bijeenkomst waren er twee ervaringsdeskundigen (taalambassadeurs) die de toehoorders meenamen in de moeilijkheden die ze ondervonden omdat ze niet behoorlijk konden lezen en schrijven. Na deze inleidingen gingen de deelnemers in groepen 5 thema’ s bespreken. Er werd gediscussieerd over de invloed van laaggeletterdheid in relatie tot gezondheid, scholing, participatie jongeren en werk. Per thema werden ideeën ontwikkeld om de laaggeletterdheid in Kampen te verminderen. De komende maanden zullen de ideeën in nauwe samenwerking met de Bibliotheek verder worden uitgewerkt en worden omgezet in acties.

LIONS Nederland is onderdeel van de grootste NGO (Non Gouvernementele Organisatie ) binnen de VN en de grootste organisatie van serviceclubs ter wereld. Internationaal telt ze bijna 1,4 miljoen leden, verenigd in meer dan 46000 clubs in 193 landen. Binnen Nederland zijn zo’ n 435 Lionsclubs en 10 Lionclubs met totaal ruim 11.500 leden actief. Het motto van Lions Clubs International (LCI) is ‘We Serve’ – ‘Wij Dienen’.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673