Maastricht aan de IJssel

maastricht

Door Jeroen Klappe

Een prachtige stad aan de IJssel, zoals burgemeester Bort Koelewijn wel eens zei : Kampen is als Maastricht aan de IJssel.

Via Google kwam ik er achter dat op politiek niveau anders met elkaar word om gegaan en dat Maastricht een 24/7 stad is en Kampen niet. Hotels in Maastricht te boeken zijn via Booking.com en in Kampen dat er maar één is. Via de ‘Gemeentelijke Kampen stad pagina’ zag ik veel winkels, maar weinig webwinkels in vergelijking met ondernemers die gevestigd zijn in Maastricht. Nu kan ik dus online geen schoenen kopen bij een Kampers ondernemer. Tegelijk dacht ik aan de crisis en de winkel leegstand die zich alsmaar doorzet en het artikel dat gepubliceerd werd over Geert Meijering (die zonder ondernemers naast de prullenbak stond.)

Toen ik deze column schreef was het zondag. De dag dat er in kampen geen winkel open is. Nou ja de bierpomp zoals democraat Pascal Jacobs schreef voor D66Kampen was natuurlijk wel open. Maar ik zat nu met een probleem. Ik ben toe aan nieuwe schoenen en daarnaast zou ik ook nog wel wat willen ‘cultuur snuiven’ in onze prachtige oude binnenstad.

Ik vroeg me tijdens de laatste raadsvergadering echt af; Welke politicus/politica heeft er hier eigenlijk een 2030 visie? Ik kreeg geen antwoord totdat ik het boek ‘ethiek even niet’ las. Mijn gedachtes werden bevestigd… Kampen bleek op bestuurlijk niveau een ‘crisisgemeente’ te wezen, oftewel hier werd guerrillapolitiek gevoerd. Als jonge democraat was het voor mij moeilijk te settelen tussen de strijders. Gelukkig weet onze burgemeester en wellicht de nieuwe raadsleden het tij te keren.

Terug naar het probleem, ik wil shoppen in Kampen en met mij vele anderen (toeristen). Maar er zijn bestuurders in Kampen die dit bestrijden om Bijbelse redenen. Maar kerken lopen ook leeg en in de plaats daarvan worden er kinderactiviteiten georganiseerd en boekenwinkels gevestigd om zo de leegstand in de kerken een nieuwe invulling te geven. Zelf ben ik 7 jaar misdienaar geweest in de katholieke kerk maar shoppen op zondag is mij nog nooit afgeraden. Wel weet ik dat er vele gelovigen walgen van de nieuwe invulling van leegstaande kerken.

Terug naar de bestuurders, welke bijbel hanteren deze mensen? Vroeg ik me af. Hun eigen bijbel natuurlijk! Zo bleek ook wel weer uit het onderzoek dat de Provincie Overijssel zaterdag publiceerde in de stentor. Daar uit bleek dat 60% geen vertrouwen meer heeft in de politiek met als reden, bestuurders zitten er voor hun eigen, Deze mening vormt uit frustratie, omdat burgers zich niet gehoord voelen in het besluitvorming ‘s proces. Juist daarom is er voor gekozen om het raadslidmaatschap een parttime job te laten zijn om zo raadsleden goed te laten wortelen in de samenleving.

Terug naar kampen… wat al snel weer verdwijnt. Ik ga wel naar Zwolle, daar zijn de winkels open. Ik gun het de Kampers ondernemers zo, maar zonder visie geen ‘Maastricht aan de IJssel’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*