Martine Letterie opent tiende Bibliotheek op school in Kampen

boeken

Op donderdag 8 september is het feest op CBS de Regenboog in Wilsum. Kinderboekenschrijfster Martine Letterie opent dan de tiende Bibliotheek op school in de gemeente Kampen. De Regenboog tekent hiermee voor een intensieve samenwerking met de Bibliotheek, gericht op meer leesplezier.

De belangrijkste ingrediënten van deze samenwerking zijn: een schoolbibliotheek met een aantrekkelijke, actuele en afwisselende collectie jeugdboeken, dagelijks tijd voor lezen, voorlezen en praten over boeken, een vaste leesconsulent op school ter ondersteuning van het team, en jaarlijkse deelname aan de landelijke leesmonitor om effecten op leesplezier te meten.

De nieuwe schoolbibliotheek is direct op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen. De reacties van de kinderen en leerkrachten waren enthousiast: van de kleuters tot in groep 8, in alle groepen werd er direct de eerste dag al druk gelezen, gebladerd en boekentips uitgewisseld. “En zo willen we het natuurlijk zien!”, vertelt Lodewijk Westerhof, directeur van de Regenboog: “Wij zijn erg blij met deze kans voor het intensiveren van onze samenwerking met de Bibliotheek Kampen. Wij zien in de Bibliotheek op school goede mogelijkheden om, na het vertrek van de Bibliobus, een nieuwe impuls te geven aan het leesplezier in Wilsum. Samen met de Bibliotheek gaan we er op termijn voor zorgen dat niet alleen de kinderen op school, maar ook hun ouders en de andere dorpsbewoners, op een laagdrempelige manier toegang tot boeken hebben. We hopen dat de kinderen hun leesplezier en enthousiasme overdragen op de volwassenen, maar zeker ook andersom: volwassenen hebben immers een belangrijke voorbeeldfunctie voor (hun) kinderen.”

De Bibliotheek op school is een landelijke educatieve aanpak waarin scholen structureel samenwerken met de bibliotheek aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Het belangrijkste doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Bibliotheekdirecteur Annette Schol: “De tiende Bibliotheek op school is echt een mijlpaal voor ons. En heel speciaal dat we dit juist in Wilsum kunnen vieren. We hopen eind 2017 het aantal scholen waarmee we samenwerken te hebben verdubbeld naar 20. Mede dankzij een subsidie combinatiefunctionaris van de gemeente en een investering van de schoolbesturen IRIS en OOK hebben we recent ons team leesconsulenten uit kunnen breiden. We zien dit als een belangrijke stap in de richting van de gezamenlijke ambitie die we bij de gemeente kenbaar hebben gemaakt: de Bibliotheek op school op alle scholen in de gemeente Kampen. Op die manier kunnen we jaarlijks ruim 5500 leerlingen enthousiasmeren voor lezen. Want, zoals diverse onderzoeken telkens weer aantonen: wie leest, heeft de toekomst!”


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673