donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurMatch in Stedelijk Museum Kampen: een ontmoeting van intieme topstukken

Match in Stedelijk Museum Kampen: een ontmoeting van intieme topstukken

-

Deze zomer komen twaalf intieme topstukken uit het Rijksmuseum naar twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. In Overijssel is Stedelijk Museum Kampen één van die twaalf musea. Elk topstuk ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de eigen collectie van het museum: een perfecte Match. Het wordt een intieme ontmoeting tussen twee kunstwerken. Elk tweespan is te zien vanaf het weekend van 1 en 2 juli, tot en met 3 september.

In Stedelijk Museum Kampen vindt de opening van deze intieme match plaats op vrijdag 30 juni

Het zijn niet de minste topstukken die te zien zullen zijn in de provincie. Zo gaat het fraaie schilderij Moedertaak (ca. 1660) van Pieter de Hooch vanuit het Rijks naar Stedelijk Museum Kampen. De schilder van het kleine geluk wordt De Hooch wel genoemd. Op dit schilderij toont hij een moeder die zich buigt over het hoofd van haar kind om het te luizen pluizen.

Het schilderij wordt gematcht met het eigen collectiestuk Moederliefde (ca. 1895) van de kunstenaar Hein Kever. Op dit schilderij is een kleuter te zien die liefdevol tegen haar moeder aanleunt. De moeder knoopt het jurkje dicht op de rug van het kind.

Opening

Rond het weekend van 1 en 2 juli zal elk museum op eigen wijze de opening verrichten. De landelijke (besloten) opening van Match vindt plaats op 30 juni 2023 in Museum Henriette Polak, Zutphen. Deze wordt verricht door Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum en Paulo Martina, directeur Musea Zutphen.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match, waaronder de schrijver Splinter Chabot, programmamaker Cornald Maas en schrijver Umayya Abu-Hanna. De presentatie hiervan vindt eveneens plaats op 30 juni in Zutphen. Het boek zal te verkrijgen zijn in de museumshop van Stedelijk Museum Kampen.

De deelnemende musea van Match zijn: Museum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Museum Gouda, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Het project is te volgen op website schattenuithetrijks.nl.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen