Mobiel dataverbruik in eerste kwartaal 2020 met ruim 30 procent gestegen

223
Photo by Harrison Moore on Unsplash

Uit cijfers van de Telecommonitor van de ACM blijkt dat Nederland in het eerste kwartaal van 2020 een stuk meer gebruik maakte van het mobiele internet dan eerder. Dit baseert de toezichthouder op basis van de gegevens van allerlei providers. Hieruit blijkt dat Nederlanders in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal 214,3 petabyte aan mobiele data gebruikte. Bij meer dan 95 procent werd hier gebruik gemaakt van 4G, maar waarschijnlijk zal dit volgend jaar een stuk meer 5G zijn. Daarnaast is het totale verbruik aan mobiel internet met 34,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste jaar van 2019. Destijds werd er namelijk 159 petabyte gebruikt in ons land, wat dus vele malen lager ligt.

Ook toename bij het bellen
Het mobiele internet steeg dus in Nederland, hetzelfde geldt ook voor het mobiel bellen en het bellen via breedband. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg dus ook ten opzichte van de eerste drie maanden in 2019. Dit is best opvallend, want het aantal belminuten daalde eerder juist constant. De stijging van het aantal belminuten kwamen met name doordat er binnen Nederland meer werd gebeld, voornamelijk van een vaste lijn naar een mobiele telefoon. Daarnaast steeg het aantal mobiele aansluitingen ook, inmiddels is dit meer dan 20 miljoen. Het aantal belminuten met een vaste telefoon daalde daarentegen wel, dit ligt nu op 340 miljoen. Ten opzichte van Q1 in 2019 daalde dat met 21 procent. Ook het aantal sms’jes daalde in het afgelopen jaar met 10 procent.

7,45 miljoen huishoudens aangesloten op het internet
Daarnaast toont het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt ook dat ondertussen al 7,45 miljoen huishoudens aangesloten zijn op het internet. 47 procent van deze groep maakt hierbij gebruik van kabel, terwijl 34 procent een aansluiting via koper hebben. Bovendien gebruikt 19 procent via glasvezel om op het internet te kunnen komen. Dit komt neer op 1,4 miljoen huishoudens, terwijl toch al wel ruim 3,3 miljoen huishoudens aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Toch valt te zien dat steeds meer Nederlanders een glasvezelverbinding hebben. Daarnaast blijkt dat zo goed als de helft van de Nederlandse huishoudens een snelle internetverbinding van minimaal 100 Mbps heeft. De meerderheid van de resterende gezinnen in ons land hebben een connectie die tussen de 30 Mbps en 100 Mbps zit. Hierbij gaat het om de geadverteerde snelheid dat getoond wordt bij het internet vergelijken. De daadwerkelijke snelheid kan lager liggen, zowel bij duur als bij goedkoop internet.

De grote drie telecomproviders
Het rapport van de Autoriteit Consument & Markt keek daarnaast ook naar de providers van de mobiele aansluitingen. Hieruit blijkt dat je in principe van de grote drie kunt spreken hierbij. Deze drie providers hebben stuk voor stuk een marktaandeel relatief hoog. De grote drie bestaat natuurlijk uit T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo. Het marktaandeel van T-Mobile, waar ook Tele2 onder valt, is hierbij het grootst. Op basis van het mobiele datagebruik was het marktaandeel van deze provider in het eerste kwartaal van 2020 zelfs meer dan 50 procent. T-Mobile wordt gevolgd door KPN en VodafoneZiggo, wat respectievelijk tussen de 20 en 25 procent & 15 en 20 procent marktaandeel had. Qua breedband is VodafoneZiggo wel de grootste partij in Nederland met een marktaandeel van tussen 45 en 50 procent. Hierbij achtervolgt KPN en T-Mobile ze, terwijl ook Delta Fiber Nederland nog lichtelijk in de race is. Toch valt Delta Fiber Nederland dus buiten de podiumplaatsen, het had namelijk een marktaandeel van 5 procent. Hiermee bezit het een stuk minder van de markt dan concurrenten VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile.