Nieuw nummer Historisch Tijdschrift is uit

VP HT jun15

Anderhalf jaar na teken van leven blijkt enige zoon al twee jaar dood.

Hoe hard kan een nieuwsbericht zijn voor de ouders van een enig kind. Uit Japan kwam een levensteken, maar uit een later bericht blijkt dat zoon Hendrik Dekker allang dood was op het moment dat zijn briefkaart bij zijn vader en moeder in Kampen op de mat viel. Tom de Wal beschrijft dit tragische voorval, dat plaatsvond aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in het nieuwe nummer van het Historisch Tijdschrift voor de IJsseldelta.

Albertus Johannes Knipmeijer krijgt zeventig jaar na de bevrijding eindelijk de royaal verdiende aandacht en waardering, waarop hijzelf bij zijn leven in het geheel niet zat te wachten. Integendeel. Hij kon of wilde niet praten over de oorlog waarin hij vele duizenden jonge mannen uit handen van de bezetter hield en velen van hen het leven redde. De Kamper Persclub liet 30 april op het Koeplein een steentje vlijen. Herman Broers gaf daarna in een drukbezochte lezing in de Nieuwe Kerk meer bekendheid aan Bert Knipmeijer die twintig jaar eerder al eens was omschreven als een vergeten verzetsman. In het nieuwe Historisch Tijdschrift borduurt hij voort op die lezing en kondigt hij nader onderzoek voor een biografie over het leven van A.J. Knipmeijer aan.

Het Historisch Tijdschrift verschijnt viermaal per jaar en wordt gratis onder de leden van ‘Jan van Arkel’ verspreid. Een exemplaar is voor € 3,50 te koop bij de vereniging (penningmeester John Wezenberg, De Boomgaard 37, IJsselmuiden, tel. 038-331 1919) en bij Boekhandel Bos, Oudestraat 41/43 in Kampen.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*