Nieuw zeil voor Kamper kogge

Zaterdagmiddag heeft de stichting Kamper Kogge haar nieuwe zeil gepresenteerd. Het zeil heeft de stichting de afgelopen tijd redelijk wat hoofdbrekens bezorgd omdat dit voor dit jaar (inclusief het lopende onderhoud en de nodige reparaties) een flinke kostenpost was

Volgens bestuurslid Ina Hup heeft De Stichting Kamper kogge de laatste jaren op het gebied van de financiën maar ook letterlijk qua onderhoud moeite om ‘de kop’boven water te houden en word de stichting geconfronteerd met fors oplopende veiligheids- en onderhoudskosten. De Kamper kogge krijgt de laatste jaren op het gebied van de financiën maar ook letterlijk qua onderhoud moeite om ‘de kop’boven water te houden. “We worden geconfronteerd met fors oplopende veiligheids en onderhoudskosten.” Aldus bestuurslid Hup

De grootste zorg en kostenpost van de stichting voor dit jaar was het zeil. Het zeil (144 m2) bestaat uit een zogenaamd ‘schoverzeil’ (bovenste helft) met daaronder drie stroken (bonetten). In het afgelopen najaar zijn de beide hoeken van het schoverzeil tijdens een harde wind van de Ra gescheurd en moest dus vervangen worden omdat het niet langer verantwoord was met dit zeil naar zee te gaan.

Om toch de exploitatiemogelijkheden van het schip te kunnen continueren heeft de stichting besloten om uit eigen middelen in eerste instantie alleen het belangrijkste (het schoverzeil) te vernieuwen. Dit schoverzeil is in de zeilmakerij op de Bataviawerf zeer vakkundig met de hand gemaakt. Hup: “Het heeft bloed zweet en een glimlach gekost, het zeil is nu weer prachtig geworden. We hadden natuurlijk heel graag het hele zeil in 1 keer willen vernieuwen, maar daarvoor ontbreken de middelen.”

Ook het plaatsen van het wapen van Kampen was voor de Stichting een onoverkomelijke kostenpost. Gelukkig sprong Gert Bultman op de bres. Hij plaatste een Facebook bericht en schudde hiermee voldoende mensen wakker om geld te doneren. Zodoende kon het zeil weer voorzien worden van het prachtige statige stadswapen.