zondag, mei 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurNieuwe aanwinsten Stedelijk Museum Kampen

Nieuwe aanwinsten Stedelijk Museum Kampen

-

Werken worden overhandigd aan Wethouder Janita Tabak

Vanuit het legaat van mevrouw Dieters – Noordtzij ontvangt het Stedelijk Museum Kampen een drietal bijzondere schilderijen. De officiële overhandiging van de werken vindt, onder het genot van een hapje en een drankje, plaats op woensdag 30 oktober a.s., om 15.00 uur in de Gouden Zaal. De familie van mevrouw Dieters – Noordtzij zal de schilderijen overhandigen aan Wethouder Cultuur Janita Tabak en directeur van het Stedelijk Museum Kampen Stan Petrusa. 

Het gaat hier om twee miniaturen geschilderd door Hendrik Jan de Cock. Op de miniaturen staat het echtpaar Helenius de Cock (1824-1894) en Anna van Andel (1827-1891) afgebeeld. Deze schilderijen worden opgenomen in de vaste presentatie van de zaal ‘Religie’ van het Stedelijk Museum Kampen.

Het derde werk is een schilderij van Jan Voerman: een portret van Maarten Noordtzij. Noordtzij was bijna 30 jaar lid van de Kamperse gemeenteraad (1883-1906), lid van de provinciale staten van Overijssel, voorman en predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk en lange tijd hoogleraar aan de Theologische Hogeschool Kampen. Voerman is bekend van zijn landschappen en hij heeft slechts weinig portretten geschilderd. Dat maakt dit werk extra bijzonder.

De schilderijen zijn een prachtige aanvulling voor de collectie van het museum en de gemeente Kampen. Het museum is  zeer erkentelijk om deze bijzondere schenking van mevrouw Dieters- Noordtzij te mogen ontvangen. 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen