woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsNieuwe column Iris Boter - "Geen scheten laten a.u.b."

Nieuwe column Iris Boter – “Geen scheten laten a.u.b.”

-

 

logo inktpotjeVroeger waren het trappen, stopcontacten en losse knikkers die mij zorgen baarden, maar nu ons kind langzaam maar zeker de tienerleeftijd nadert zie ik andere gevaren.

Met name het verkeer houdt mij soms uit mijn slaap.

Hoe kan mijn kind daar ooit veilig haar weg in vinden? Ze laat zich nu nog brengen en halen, maar het zal niet lang duren voor ze alleen zal fietsen en dat moet ook.

Ouder zijn is loslaten, maar men, wat vind ik het soms lastig.

En ik vertrouw haar wel, maar veel andere weggebruikers niet.

We wonen vlakbij de kruising Cellesbroeksweg/Wederiklaan, u weet wel, bij dat monumentje waar meestal een kaarsje brandt. Helaas blijft het ondanks de aanpassingen van een paar jaar geleden een onveilige plek, waar automobilisten nog snel even denken te kunnen doorrijden, of de fietsers in het geheel niet opmerken. Ik zie het vaak net goed gaan, helaas ging het ook na de aanpassingen al een paar keer mis. Vanmiddag nog (17 december) was daar weer een bijna-aanrijding, het “idioot!” galmt nog na in mijn oren.

Daarnaast hou ik mijn hart regelmatig vast bij de oversteek Europa-allee/ Cellesbroeksweg, die vlakbij het gemeentehuis. Op de een of andere manier ‘zien’ automobilisten hier het stoplicht niet. Er wordt echt zeer vaak doorgereden als het stoplicht voor fietsers al op groen staat. Je ziet soms aan het verschrikte gezicht van de automobilist dat ze het stoplicht te laat zagen.

Het zal wel iets psychologisch zijn.

Moet mijn kind hier binnenkort alleen oversteken?

(Wat mij betreft zetten we er een camera neer of een fulltime ambtenaar om te bekeuren. Kunnen de Koornmarktspoort en de Synagoge open blijven en blijft KIOK tot in het einde der tijden verzekerd van zijn bestaan.)

Over deze en nog een aantal onveilige verkeersplekken heb ik al twee gesprekken met de gemeente gehad. Ik waardeer het zeer dat de gemeente openstaat voor dit soort zorgen van de burgers. Echter het weerwoord laat zich steeds samenvatten in de woorden: “De automobilist moet zijn gedrag  aanpassen.”

Was het maar zo eenvoudig.

Dan zouden we overal bordjes neer kunnen zetten en waren alle problemen snel opgelost: snelheid matigen, rustig rijden, geen afval neergooien, dopje op de tandpasta doen, niet discrimineren, niet poepen op de stoep, geen scheten laten, geen oude vrouwtjes beroven, niemand in elkaar slaan a.u.b., geen olie in zee dumpen, geen moorden plegen, en stop met oorlog voeren, bewaar alstublieft de wereldvrede.

Hardnekkig slecht en ongezond gedrag veranderen is het moeilijkste wat er is. Maar het is het proberen waard.

Goed, komt ie:

 

Zou u alstublieft heel, heel erg voorzichtig willen rijden en goed uitkijken? Mijn kind en vele anderen fietsen naast uw zware, warme en veilige auto, óók op de weg. Zonder bumpers en zonder airbag. Kwetsbaar en breekbaar.

Bedankt.

 

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen