Nieuwe kunstroute in Kampen: Inspiratie opdoen in kunstzinnige binnenstad

Kampen is een kunstroute rijker: De Inspiratieroute. Vlak voor het Open Monumentenweekend werd dit particuliere initiatief gelanceerd in de Gouden zaal van het Stedelijk Museum Kampen. Wethouder Boddeus nam het eerste exemplaar in ontvangst. 

“Met de plattegrond in de hand kun je je eigen weg van kunst vinden langs bijna dertig inspirerende creatieve plekken in de Kamper binnenstad. Hartelijk en gastvrij. De Inspiratieroute is er voor iedereen die in de gemeente Kampen woont of Kampen als toerist of zakelijk bezoekt. Er is voor iedereen wat te ontdekken, het hele jaar door,” aldus de initiatiefnemers.

 

Particulier initiatief

In maart staken ze voor het eerst koppen bij elkaar: Marjolijn Blok (Galerie G), Cilia de Jong (Atelier Vooruitzicht) en Marieken Westerink (Galerie Tripmaker). Samen Kampen cultureel letterlijk en figuurlijk op de kaart willen zetten, dat is wat de drie initiatiefnemers met elkaar gemeen hebben. Nu – amper een half jaar later – presenteren ze De Inspiratieroute. En dat is nog maar het begin.

Overzichtelijk op één kaart

“Als je een willekeurige expositiekalender pakt en onder het kopje Kampen zoekt wat er op kunstzinnig gebied in de Hartelijke Hanzestad te doen is, dan levert dat niet zoveel op. Dat moet en kan anders, dachten we,” zegt één van de initiatiefnemers, Marieken Westerink van Galerie Tripmaker. “Je kunt in Kampen zeker een dag of twee zoet zijn als je alles wilt bezoeken. Je moet het alleen wel weten te vinden. Zo ontstond het idee om al die initiatieven letterlijk in kaart brengen en ze met elkaar verbinden; connecting culturel dots tot een Inspiratieroute.

Laagdrempelig en gastvrij

“Met deze route willen we bezoekers inspireren,” licht Marjolijn van Galerie G verder toe. “We merken in onze galeries dat mensen het heel leuk vinden om meer te weten over de maker en hoe een kunstwerk of object gemaakt is. Je ziet ze gewoon helemaal geïnspireerd en blij weer verder gaan. We selecteerden galeries, ateliers en andere inspirerende locaties in de binnenstad van Kampen, geopend voor publiek, waar mensen aanwezig zijn om iets te vertellen over het werk. In de route zijn ook de musea opgenomen die Kampen rijk is, aangevuld met ‘tussenstop-tips’ van horecagelegenheden die extra hun best doen om ‘iets moois aan de muur’ te hebben.”

Culturele events

“We hebben een mooie subsidie gekregen van het Heropeningsfonds Kampen,” vertelt Cilia de Jong van Atelier Vooruitzicht. “Hiervan hebben we de route kunnen maken, laten ontwerpen door de Kamper ontwerper Peter Slager en drukken door Triprint Kampen. We houden nog een mooi bedrag over om het komende jaar events en manifestaties van deelnemende locaties te ondersteunen. Zo stimuleren we de bloei van het cultureel leven en culturele ontmoetingen in Kampen en vloeit de subsidie weer terug naar de Kamper economie.”

De Inspiratieroute is gratis verkrijgbaar bij o.m. de initiatiefnemers, andere deelnemende locaties en Touristinfo.  De route is ook als pdf te downloaden op visitkampen.nl/kunstroute.


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*