Op zoek naar de geschiedenis van het pothuis aan Broederweg 9, werden enkele bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo bleken leden van de belangrijke lombardfamilie De Mayne in de 17e eeuw de Kamper Bank van Lening te hebben geëxploiteerd. Ook is er een maker van de prachtige gevelstenen aan het pand bekend.
”De middelste steen” heet de derde aflevering uit de serie Kamper Geheimen. Centraal staat het pothuis in Hollandse Renaissancestijl aan Broederweg 9 in Kampen. Een monument waaraan veel Kampenaren dagelijks voorbij gaan en waar veel toeristengroepen op gewezen worden. Waarschijnlijk dateert het huidige pand uit het tweede kwart van de 17e eeuw. Een speurtocht naar mogelijke invullingen voor de lege middelste gevelsteen, leidde naar een naam van een steenhouwer: Gerrit Lambertsz. Van Cuijlenborch. Aan hem kan met zekerheid de toegang tot de Latijnse school in Kampen uit 1631 worden toegeschreven.
In de lijst met pandeigenaren van Broederweg 9 viel de naam van Johan Dimmer de Meijne op. Verder onderzoek naar deze naam, leidde onverwacht tot informatie over de exploitatie van de belangrijke Bank van Lening in Kampen. Een onderdeel van de Kamper historie, waarnaar nog nauwelijks onderzoek is gedaan. Meer achtergrond informatie over Broederweg 9 is te vinden op www.cultuurzien.nl, onder de knop video’s, knop Kamper Geheimen.
Wie de derde aflevering van Kamper Geheimen wil bekijken kan terecht bij kampenonline.nl. De video is ook te bekijken via de website van cultuurZIEN en via youtube. com, (Kamper Geheimen intikken.)