Nieuwe verhalenbundel: DE MOONSHINE BAR – Herman Broers

VERSCHENEN: DE MOONSHINE BAR

Herman Broers, historisch auteur en biograaf te Kampen en Scherpenzeel (Frl.), presenteert zijn gloednieuwe verhalenbundel De Moonshine Bar. Maandag 9 mei overhandigde hij het eerste exemplaar aan goede vriend Mart de Waard, de geëmigreerde kleinzoon van Jo Leo Snoep (1903-1944), de tijdens de oorlog in Kampen gefusilleerde verzetsman en machinefabrikant.

De uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats in de Moonshine Bar, een in lockdown gebouwde ‘saloon’ in Herman Broers’ achtertuin, die dankzij de trans-Atlantische vriendschap met Mart de Waard met een vette western-knipoog kon worden aangekleed. Mart kwam samen met zijn broer Wouter speciaal naar Kampen en Scherpenzeel voor de boekpresentatie en het bezoeken van hun grootvaders struikelsteentje op de hoek van de De La Sablonièrekade in Kampen. Dankzij inspanningen van Herman, Mart en diens broer Wouter de Waard werd in oktober 2019 dit 52ste van 54 ‘struikelsteentjes’ door de Stichting Kamper Struikelstenen aan Snoep gewijd. Hoe dat precies ging en waar het toe leidde, wordt verteld in een van de 15 verhalen in deze bundel.

Timmeren en zagen op een ladder, het stemt tot nadenken, zeker in lockdown. Wat doet een auteur dan? Schrijven. De Moonshine Bar gaat over geschiedenis natuurlijk, maar vooral over afscheid en afkomst, huis en thuis, leven en dood, strijd en liefde. De bouw van de saloon werd een persoonlijke metafoor voor reflectie en verwerking. Het maakt De Moonshine Bar als bundel tot Broers’ meest persoonlijke project sinds hij in 1994 met schrijven begon.

Herman Broers pleit voor een monument voor de meer dan 30.000 gevangenen die in WOll werden door vervoerd via de van Heutszkazerne (Nu Stadskazerne) Editie FL Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © FS20220328

Herman Broers (1970) publiceerde als historisch auteur en biograaf diverse boeken, zoals Dokter Kolff, Blauw Haar, De Stadskazerne en Verhalen van de Engelenberg. Hij is voorzitter van de historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’, coördinator van het Historisch Tijdschrift en redactielid van de Kamper Almanak.

De Moonshine Bar – Herman Broers
98 pag., full colour, 13 x 20 cm staand.
Te koop voor 14,95 euro via de webshop op https://hermanbroers.nl/ en bij The Read Shop Bos.
Afhalen (op afspraak) kan ook, zowel in Kampen als in Scherpenzeel.


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.