Noël Haile eerste tentoonstelling in nieuwe Gallery van Stedelijk Museum Kampen


Speciaal voor aanwinsten en actualiteiten heeft Stedelijk Museum Kampen een nieuwe ruimte ingericht: The Gallery. Vrijdag 17 september werd de allereerste minitentoonstelling geopend.

Voor Noël Haile (1988, Asmara) is de schilderkunst een manier om de vele beelden en gedachten die door zijn hoofd gaan vorm te geven en daarmee zijn leven op de rit te houden. Noël werd in 2020 met zijn Outsider Art genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Stedelijk Museum Kampen neemt Noëls lievelingsschilderij Saloon, Cowboys and Poker uit 2017 op in de collectie en toont dit werk samen met drie andere schilderijen in ‘The Gallery’.

Vanuit een onveilig Eritrea komt Noël als klein kind met zijn familie naar Rotterdam en woont vanaf zijn tiende jaar in Kampen. Als jongetje voelt hij zich al aangetrokken tot de klassieke kunst en neemt hij schilderles bij de RIBW dagbesteding, waar zijn beeldend talent een welkome uitlaatklep wordt.

Zijn grote droom om basketballer bij de National Basketball Association te worden verruilt hij voor de beeldende kunst. Noël ontwikkelt zich verder bij Quintus Centrum voor Kunsteducatie Kampen en de Vrije Academie in Nunspeet. Hier ontdekt hij de vele gezichten van de moderne schilderkunst. Het stimuleert hem zijn eigen verhalen te verbeelden. Noëls werk zou je Outsiderkunst kunnen noemen. Hij volgt geen kunststroming of stijl en zijn plaats ten opzichte van andere kunstenaars of de kunstgeschiedenis speelt voor hem geen rol. Zijn eigen leven, dromen en stemmingen geven hem de noodzaak zijn schilderijen te maken.

De werken zijn grappig en direct of vervreemdend, mysterieus en poëtisch. Zijn rijke fantasie, taalassociaties, verbeeldingskracht en kleurgebruik maken de werken aantrekkelijk. Haile behoorde bij de laatste 50 deelnemers, die genomineerd werden voor de Koninklijke prijs voor de Vrije Schilderkunst in 2020.

Stedelijk Museum Kampen neemt het schilderij Saloon, Cowboys and Poker uit 2017 op in de collectie. We zien een Amerikaanse saloon, waar de koeien letterlijk cowboys zijn geworden. Je voelt de spanning van het pokerspel en de ‘bad guy’ die ieder moment binnen kan stappen. Details, lichtval en compositie verraden Noëls liefde voor de klassieke schilderkunst, maar dat hindert hem gelukkig niet om het thema volledig naar zijn eigen hand te zetten.

The Gallery
Speciaal voor aanwinsten en actualiteiten heeft Stedelijk Museum Kampen een kleine ruimte ingericht op de tweede verdieping van het museum aan de Oudestraat. De wanden zijn bekleed met goudbehang, waardoor het iets weg heeft van een juwelenkistje. De schilderijen van Noël Haile zijn de eerste ‘juweeltjes’ die het museum hier toont. Na de presentatie van Noël Haile is er een nieuwe aanwinst van de in Kampen geboren kunstenares Jo Koster (1868-1944) te zien.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*