Ommelandvaarders Kamper Kogge bereiden zich voor op historische reis

Kogge
Foto: Piet Harms

De Kamper Kogge maakt zich op voor een Ommelandvaart. Begin februari kwam met de IJsselkogge zes eeuwen aan maritieme geschiedenis boven water. Begin mei laat de Zwarte Dame uit Kampen, de enige varende kogge van Nederland, historie en Hanzetijd herleven door het eeuwenoude zog van haar middeleeuwse voorgangers te volgen.

In het verleden en ook nu nog geldt deze overzeese handelsroute vanuit de Lage Landen om Denemarken heen naar de Oostzeelanden niet bepaald als een pleziertochtje. De vorige poging die de Kamper Kogge ondernam (in 2004) moest onder meer vanwege barre weersomstandigheden en uitputting van de bemanning voortijdig worden afgebroken.

Nu wacht de herkansing. “De afgelopen maanden is het schip met man en macht in tiptop conditie gebracht en heeft de bemanning – stuk voor stuk de meest ervaren zeilers en schippers die we in huis hebben – zich grondig voorbereid”, vertelt Reijer van ’t Hul van de Stichting Kamper Kogge, motor achter de Ommelandvaart 2016. Zo bekwamen de Ommelandvaarders zich op het Ketelmeer in veiligheidsacties en specifieke kogge-manoeuvres tot iedereen ze kan dromen. En dankzij bemiddeling van Hofstra Trainingen in Kampen, een van de sponsoren van de stichting, kregen ze een training aangeboden bij TvK Instructie in Emmeloord. Daarbij kwamen onder meer brandbestrijding (geen overbodige luxe op een geheel houten schip), levensreddend handelen en overleven op zee aan bod (zie foto).

kogge brandje blussen

Op 6 mei (om 09.30 uur) begint de Zwarte Dame vanaf thuishaven de Koggewerf aan haar roemruchte vaartocht uit de Hanzetijd – natuurlijk zoveel mogelijk ‘op zeil’. De circa zevenhonderd mijl lange route voert haar vanaf de Waddeneilanden naar het noorden tot de 58ste breedtegraad, waar zij naar het oosten afbuigt richting het Skagerak. Daar moet de kogge de noordelijkste stad van Denemarken, Skagen, ronden om vervolgens een zuidelijke koers te kiezen over de Oostzee richting de Duitse noordkust. Bestemming is het Duitse Lübeck waar het Kamper vlaggenschip is uitgenodigd voor een groot Hanzefestival, van 20 tot en met 22 mei.