Ommelandvaarster Kaat herleeft bij Boekhandel Bos

De ‘literaire Bijbel’ van de kogge Volcmar de Ommelandvaarder van romanschrijver Aar van de Werfhorst krijgt een vervolg, met een vrouw in de hoofdrol. Kaat de Ommelandvaarster is na driekwart eeuw losgepeuterd uit de vergetelheid door de Sprooksprekers van de Kamper Kogge. Ze komt weer tot leven op zaterdagmiddag 12 maart bij Boekhandel Bos in Kampen, ter gelegenheid van de opening van Boekenweek 2016.

Aar van de Werfhorst (1907-1994) werd als Pieter Gerhardus Jansen geboren in Gronau (Duitsland) en groeide op in Overijssel. Zijn levenspartner was Hein Vos, vlak na de Tweede Wereldoorlog minister van Economische Zaken. In de boeken van de journalist en schrijver (oa. Jennechien, De grote, stille knecht, De winterkraaien) speelt de regio een belangrijke rol. Hij schreef twee romans over Kampen, Volcmar en Madame Jatzkova, gebaseerd op grondige historische research. Tijdens de oorlog moest hij onderduiken en werd zijn complete archief, waaronder twee manuscripten, vernietigd door de Duitsers.

Een van deze verloren manuscripten, het verhaal van Kaat, is nu gereconstrueerd op basis van gesprekken met familie van de schrijver en historische bronnen, aldus Sprookspreker Kees Hardeman. “Zij gaven suggesties op basis van wat zij zich herinnerden van het verhaal. Mede daaruit blijkt dat ook vrouwen deelnamen aan de Ommelandvaart, de barre tocht om Denemarken van de middeleeuwse koggeschepen.”
Hardeman schetst bij Boekhandel Bos het leven en werk van de schrijver, waarna Reijer van ’t Hul enkele scenes uit Volcmar en Madame Jatzkova voordraagt. Cathien Steen tenslotte vertelt het verhaal van Kaat. Bij de boekhandel aan de Oudestraat 41-43 is ook een kleine tentoonstelling ingericht en zijn enkele antiquarische werken te koop. Van 14.30 tot 15.30 uur, de toegang is vrij.

Kampen


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673