Onthulling Koningsportret Willem Alexander – VIDEO

Lijkt hij wel of niet op de Koning?

Vrijdagmiddag is officieel het portret van Z.K.H. Koning Willem Alexander onthuld in het Stedelijk Museum. Het portret werd onthuld door burgemeester Bort Koelewijn en Marieke Spliethof, oud-conservator van Paleis Het Loo.

Kampen voegt het portret van de maker Kenn Grégoire toe aan een unieke collectie Koningen en Stadhouders van Oranje die begon bij Willem van Oranje. Nergens in Nederland is iets vergelijkbaars te vinden.

Sinds de zeventiende eeuw laat het stadsbestuur van Kampen alle stadhouders en vorsten portretteren, een lang gekoesterde traditie. Door de compleetheid van de collectie en omdat zij allemaal (op koningin-regentes Emma na) ten voeten uit zijn afgebeeld, vormen deze portretten een unieke reeks in Nederland.

De collectie van de gemeente Kampen bestaat uit zestien portretten en begint met Willem van Oranje, een doek geschilderd in 1625. Het Kamper stadsbestuur bestelde toen bij schilder Michiel Jansz van Mierevelt de portretten van Willem de Zwijger, Maurits, Willem Lodewijk, Ernst Casimir en Frederik Hendrik. Het stadsbestuur pakte het groots aan en bestelde levensgrote portretten ten voeten uit. Hiermee was het karakter van de Kamper portrettenreeks bepaald. Alleen koningin-regentes Emma is in kniestuk afgebeeld. Koningin Wilhelmina is op haar verzoek zittend afgebeeld, omdat ze op het moment van portretteren al afstand van de troon had gedaan.

Het is altijd spannend de onthulling van een portret. Lijkt hij wel of niet op de afgebeelde persoon? De Koning had voor het portret niet geposeerd.

Koelewijn onthulling koningsportret

Burgemeester Koelewijn: “ Kunstenaar Kenne Grégoire heeft onze koning Willem-Alexander op indrukwekkende wijze geportretteerd.”

Het schilderij van koning Willem-Alexander krijgt een plaats in het Stedelijk Museum Kampen, waar de gehele collectie ‘Oranje portretten’ van de gemeente Kampen in de vaste presentatie is opgenomen. Vanaf zaterdag 23 april 2016 zal het schilderij van Willem Alexander ook voor bezoekers te zien zijn.

Kunstenaar Kenne Grégoire
Het portret van koning Willem-Alexander is geschilderd door kunstenaar Kenne Grégoire. Na een selectieprocedure heeft Kenne Grégoire de opdracht gekregen om het portret te schilderen. Grégoire studeerde in Amsterdam aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten waar de Haarlemse schilder Otto B. de Kat zijn belangrijkste leraar was. Hoewel Grégoire veelal zeventiende-eeuwse technieken gebruikt, waarbij kleuren glacerend worden aangebracht over een grisaille ondergrond, laat hij zien dat deze techniek niet direct om een traditionele compositie vraagt.

Expositie
In het kader van de onthulling van het koningsportret is ook een expositie met het werk van Kenne Grégoire tot en met 21 mei 2016 te bezoeken in de Gemeentelijke Expositieruimte in Kampen.

Meer informatie: http://stedelijkmuseumkampen.nl/