Onthulling nieuw portret koning Willem-Alexander

409

Op vrijdag 22 april wordt het koningsportret in het Stedelijk Museum Kampen onthuld door burgemeester Koelewijn en mevrouw Spliethoff, oud conservator Paleis Het Loo. Een aanwinst voor de unieke collectie ‘Oranje portretten’ van de gemeente Kampen.

Sinds de zeventiende eeuw laat het stadsbestuur van Kampen alle stadhouders en vorsten portretteren, een lang gekoesterde traditie. Door de compleetheid van de collectie en omdat zij allemaal (op koningin-regentes Emma na) ten voeten uit zijn afgebeeld, vormen deze portretten een unieke reeks in Nederland. Het portret van koning Willem-Alexander is geschilderd door kunstenaar Kenne Grégoire.

De collectie van de gemeente Kampen bestaat uit zestien portretten en begint met Willem van Oranje, een doek geschilderd in 1625. Het Kamper stadsbestuur bestelde toen bij schilder Michiel Jansz van Mierevelt de portretten van Willem de Zwijger, Maurits, Willem Lodewijk, Ernst Casimir en Frederik Hendrik. Het stadsbestuur pakte het groots aan en bestelde levensgrote portretten ten voeten uit. Hiermee was het karakter van de Kamper portrettenreeks bepaald. Alleen koningin-regentes Emma is in kniestuk afgebeeld. Koningin Wilhelmina is op haar verzoek zittend afgebeeld, omdat ze op het moment van portretteren al afstand van de troon had gedaan.Willem alexander Kenne-Gregoire

Burgemeester Koelewijn: “Van oudsher laat de stad Kampen de vorsten en vorstinnen van ons koningshuis ten voeten uit portretteren. We zien het als een eer en als onze plicht om deze traditie voort te zetten. Kunstenaar Kenne Grégoire heeft onze koning Willem-Alexander op indrukwekkende wijze geportretteerd. Ik kijk dan ook uit naar de onthulling.”

Het schilderij van koning Willem-Alexander krijgt een plaats in het Stedelijk Museum Kampen, waar de gehele collectie ‘Oranje portretten’ van de gemeente Kampen in de vaste presentatie is opgenomen.
Vanaf zaterdag 23 april 2016 zal het schilderij ook voor bezoekers te zien zijn.

Kunstenaar Kenne Grégoire
Na een selectieprocedure heeft Kenne Grégoire de opdracht gekregen om het portret van koning Willem-Alexander te schilderen. Grégoire studeerde in Amsterdam aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten waar de Haarlemse schilder Otto B. de Kat zijn belangrijkste leraar was. Hoewel Grégoire veelal zeventiende-eeuwse technieken gebruikt, waarbij kleuren glacerend worden aangebracht over een grisaille ondergrond, laat hij zien dat deze techniek niet direct om een traditionele compositie vraagt.

Expositie
In het kader van de onthulling van het koningsportret is ook een expositie met het werk van Kenne Grégoire tot en met 21 mei 2016 te bezoeken in de Gemeentelijke Expositieruimte in Kampen.

Selectieprocedure
Om de gemeentelijke collectie aan te vullen met een schilderij van goede kwaliteit heeft de selectiecommissie criteria opgesteld. Een aantal kunstenaars heeft vorig jaar vervolgens een schetsontwerp ingediend.

Criteria portret
• Het moet een olieverf op doek zijn, dat zonder lijst de afmetingen 192×128 cm heeft.
• Het portret moet natuurlijk gezag, ingetogen trots en Koningschap uitstralen.
• De koning moet staand en ten voeten uit worden afgebeeld.
• Het portret moet herkenbaar zijn.
• Het portret moet eigentijds zijn en in de collectie passen.
• De koning wordt liever niet in uniform afgebeeld. De regalia en hermelijnen mantel mogen aanwezig zijn.
• Het schilderij moet een getrouwe uitwerking zijn van het schetsontwerp.
• Een glimlach mag.

De selectiecommissie heeft de schetsen beoordeeld en een keuze gemaakt voor het ontwerp. Het publiek kreeg ook een stem in de uiteindelijke keuze. Het koningsportret gemaakt door Kenne Grégoire, is door zowel de selectiecommissie als door het publiek gekozen.

Selectiecommissie bestaande uit o.a.:
Bort Koelewijn (burgemeester gemeente Kampen)
Stan Petrusa (directeur Stedelijk Museum Kampen)
Philip Maarschalkerweerd (directeur van het Koninklijk Huisarchief)
Marieke Spliethoff (conservator paleis Het Loo)