Oudjaarsdagmijmeringen

Langs het raam lopen twee gozers met grote oliedrums op de schouder. Ze worden gevolgd door iemand die veel (schoon) hout op zijn schouders torst. De overbuurman komt met knalrode oorbeschermers de deur uit. Op het einde van de straat speelt een ventje met sterretjes die langs de stoeprand vliegen. Naast hem brandt een flink vuur in de oliedrum terwijl een buur met een decoupeerzaag pallets op maat zaagt. Het verlengsnoer loopt door de halve straat.

Op de Noordweg neemt een vader plaats op de melkbus met zijn dochtertje op de knie. Enigszins gespannen houdt ze haar handen op haar oren, nee, op haar gehoorbeschermers natuurlijk. Jong geleerd is oud gedaan. De knallen van de melkbussen klinken al vanaf de vroege ochtend, af en toe ontsierd door snerpend siervuurwerk. In de avonduren bepalen de carbidschutters de hele week al het omgevingsgeluid met doffe knallen (vanuit huis) en soms een harde. Soms verrassend harde….

OudjaarsdagOp de eerste avond werden lokale BN’ers op de melkbus gesignaleerd voor café De Woonboot. Samen met de vroegere wijkdiender, die maar geen afscheid lijkt te kunnen nemen, kwam de burgervader bij de start van de gedoogperiode gewoontegetrouw een kijkje nemen. Ook op Oudjaarsdag loopt onze Bort in Brunnepe rond en geeft aan te genieten van de omgeving en de sfeer. Hij vertelt aan een verslaggeefster van RTV IJsselmond dat hij oordoppen draagt om een goed voornemen van hem niet bij voorbaat te doen floppen. Hij wil het komend jaar goed naar zijn raadslieden luisteren.

De evenementencoördinator van Politie IJsselland is achter zijn bureau vandaan gekomen om samen met de huidige wijkagent het feestje mee te maken. De glanzende uniformen, met fluorescerend hesje als overdaad, steken schril af tegen de schutterskleding waar een fabrieksarbeider nog chic bij is. Terwijl de wijkdiender met carbidschutters staat te geinen, maakt de tijdelijk van zijn bureau ontheven diender een sliding op zijn bike.

OudjaarsdagNieuwjaarsdag is een nationale feestdag. Oudjaarsdag is een zeer lokale feestdag. Natuurlijk wordt vandaag in geheel Kampen, Overijssel, Nederland, Europa en daarbuiten luidruchtig afscheid genomen van het voorbije jaar maar een feestje zoals het in Brunnepe wordt, blijft toch bijzonder. Er zijn momenten dat je bidt dat alles goed mag gaan, ter behoud van mens en traditie. Moge tevens de politie niet opnieuw een stomme fout maken als vorig jaar op het einde van de Nieuwjaarsnacht.

Een groepje schutters loopt langs het raam in een terugtrekkende beweging. De pauze die ze nemen klinkt als een wapenstilstand in oorlogstijd. Zouden ze even de briefpost gaan controleren of naar de huisdieren gaan kijken? Ze kunnen immers het hele etmaal op hun pleisterplaats aan de Noordweg verblijven, waar de mogelijkheid bestaat van een pauze voor een plas en een pils middels een Dixi en eigenhandig aangevoerde kratten. Een bijzondere dag voor een bijzonder jaaruiteinde. Hoewel, bijzonder? Een al decennialang zeer gekoesterde en diep gewortelde traditie voor de echte Brunnepers. Aan hen, en aan u als lezer, opperbeste en gezegende wensen voor het nieuwe jaar 2017 Anno Domini.

OudjaarsdagZie ook:
Groepen handhaafden afspraken tijdens jaarwisseling (2016)
Gedoogperiode melkbusschieten Brunnepe weer van start (video)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*