Bij Polaris ‘beleef je buiten’

Zaterdag was in de wijk Onderdijks de officiële start van Polaris. Al twee keer eerder kon de jeugd uit Kampen kennis maken met de activiteiten van Jeugdvereniging Polaris.

Nick Krijn: “Polaris is een jeugdvereniging die eigenlijk hetzelfde doet als de scouting, maar met een net iets gewaagder randje. We zijn iets meer actiever, zeg maar scouting 2.0. Polaris laat de jeugd buiten beleven op een manier zoals ze het nog nooit hebt meegemaakt. Bij ons mogen kinderen weer lekker vies worden en op een leuke manier met elkaar bezig zijn. We proberen ze ook een stuk teambuilding mee te geven. We trekken er met zijn allen op uit om de wereld om ons heen te ontdekken. Dat doen we met uitdagende activiteiten, zoals vuur maken, dingen bouwen, spellen, maar ook kamperen en dagjes weg.”

Bij Polaris kent men verschillende leeftijdsgroepen. Tussen 7 en 16 jaar zit een heel groot verschil en het is voor een 7-jarige niet zo leuk om met iemand van 16 samen dezelfde activiteiten te doen en andersom geldt vaak precies hetzelfde. Daarom zijn er Ontdekkers en Pioniers.

Polaris-2

Ontdekkers
Ontdekkers zijn jongens en meiden van 7 tot 12 jaar. Hier maak je voor het eerst kennis met het echte buitenleven. Je gaat een paar keer per jaar een lang weekend of een week op kamp en doet veel stoere spellen. Ook leer je hoe je zelf vuur maakt, hoe je omgaat met bijvoorbeeld een zakmes, hoe je de weg naar huis kan vinden als je verdwaald bent, enzovoorts.
De ontdekkers doen dit samen met enthousiaste leiders en leidsters die keer op keer weer leuke en originele activiteiten voorbereiden. De avonturen voor de Ontdekkers zijn iedere zaterdagmiddag van 14:00 tot 16:00.

Pioniers
Voor Pioniers is de echte buitenwereld al bekend terrein. Deze jongens en meiden van 12 tot 16 jaar bouwen voort op alles wat bij de Ontdekkers gedaan is, maar leren al veel meer voor zichzelf te zorgen. Zo leren ze een onderkomen te maken voor de nacht, zelf hun eten te bereiden op kamp, omgaan met bijvoorbeeld een bijl en nog veel meer. De pioniers trekken er ook een paar keer per jaar een lang weekend op uit en gaan een week op zomerkamp.
Ook de pioniers doen dan natuurlijk met behulp van deskundige leiding die iedere keer weer een nieuwe uitdaging bedenkt. De Pioniers draaien iedere vrijdagavond van 18:30 tot 21:00 uur.

De toekomst
Wat als je 16 wordt? Moet je dan stoppen? Nee natuurlijk niet! Wanneer er een groep van (bijna) 16-jarigen is, starten we een nieuwe leeftijdsgroep. Daar word je (uiteraard weer onder deskundige begeleiding) uitgedaagd steeds zelfstandiger het programma te maken en uit te voeren. Je kan vanaf dat moment bijvoorbeeld ook eens een kijkje in de keuken van de andere groepen nemen en een aantal keer meedraaien als leiding. Met je eigen groep organiseer je het zomerkamp en dat doe je natuurlijk niet in het land dat je al je hele leven ziet, maar in het buitenland. Niets is te gek!
En als je nog geen 7 bent? Ook voor die leeftijdsgroep wil men in de toekomst een groep oprichten. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend. Daarom is de vereniging tot die tijd flexibel met de leeftijdsgrenzen van de Ontdekkers.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673