Presentatie 3 schetsontwerpen koningsportretten in Stedelijk Museum Kampen

vrijdagochtend 6 maart om 11.00 uur

Stedelijk museum KampenOp vrijdagochtend 6 maart worden om 11.00 uur de drie schetsen voor het koningsportret aan de pers onthuld. Vanaf zaterdag 7 maart zijn de schilderijen voor het publiek te bewonderen. De drie schetsen (afmetingen 65 X 45 cm) zijn gemaakt door drie verschillende kunstenaars. Uit deze schetsen wordt één schilderij gekozen dat het ‘gat’ in de bijzondere collectie Oranje portretten van de Gemeente Kampen mag opvullen.

Een selectiecommissie beoordeelt de werken en maakt een keuze voor een ontwerp. De selectiecommissie bestaat uit vijf leden en heeft daarmee vijf stemmen. Het Kamper publiek krijgt óók een stem in de uiteindelijke keuze. Van zaterdag 7 maart tot en met zaterdag 21 maart zijn de schetsontwerpen (op vertoon van een geldig toegangsbewijs) te zien in het Stedelijk Museum Kampen en kan er gestemd worden. Als spelregel geldt: 1 stem per persoon. De publieksstem wordt als één stem in het geheel gerekend.

Drie kunstenaars
De drie kunstenaars die de schetsen hebben gemaakt zijn: Kenne Gregoire, Mat Kissing en Arie Schippers.

Toetsing
Door de compleetheid van de collectie, en door het feit dat zij allen van top tot teen –ten voeten uit- zijn afgebeeld, vormen deze portretten een unieke reeks in Nederland. Om de collectie aan te vullen met een schilderij van goede kwaliteit heeft de commissie een aantal selectiecriteria opgesteld waaraan de schetsontwerpen getoetst zullen worden:

• Het moet een olieverf op doek schilderij zijn, dat zonder lijst de afmetingen 192×128 cm heeft.
• Het portret moet natuurlijk gezag, ingetogen trots en Koningschap uitstralen.
• De koning moet staand en ten voeten uit worden afgebeeld.
• Het portret moet herkenbaar zijn.
• Het portret moet eigentijds zijn en in de collectie passen.
• De koning wordt liever niet in uniform afgebeeld. De regalia en hermelijnen mantel mogen aanwezig zijn.
• Het schilderij moet een getrouwe uitwerking zijn van het schetsontwerp.
• Een glimlach mag.

Keuze voor het portret
Wie de opdracht krijgt om het definitieve schilderij te maken blijft voorlopig nog een verrassing. De stembus zal op zaterdag 21 maart sluiten. Op woensdag 25 maart wordt om 13.30 uur door Burgemeester Koelewijn in het Stedelijk Museum Kampen bekend gemaakt welk ontwerp uitgevoerd gaat worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*