KOV belooft een programma voor jong en oud

Volop feestelijke activiteiten op Konings- en Bevrijdingsdag

Terwijl buiten een stralend Oranjezonnetje scheen, werd binnen een feestelijk Oranjeprogramma uit de doeken gedaan. Vrijdagmorgen maakte de Kamper Oranje Vereniging in De Eenhoorn haar programma bekend voor de feestelijke dagen die in het verschiet liggen. Op Koningsdag wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd in de binnenstad. Acht dagen later volgt een feestelijke viering van Bevrijdingsdag met tal van activiteiten in het Stadspark.

Eenhoorn KOV Koningsdag 2015

17 april – Bevrijdingsloop
Op de dag dat Kampen in 1945 bevrijd werd, organiseert KOV samen met atletiekvereniging AV Isala ’96 voor scholieren de Bevrijdingsloop. Op de atletiekbaan van AV Isala ’96 op Sportpark Hagebroek wordt er vrijdag 17 april vanaf vijf uur door scholieren in elke leeftijdscategorie gelopen. Leraren, stagiaires en OOP lopen samen om zes uur. KOV hoopt dat de stijgende lijn van deelnemers wordt voortgezet. Vorig jaar deden er ruim 1100 kinderen mee en er is nog ruimte voor meer deelnemers. Individueel wordt er 1000m gelopen en de dag eindigt met een estafetteloop van 5x200m. Het belooft, net als vorig jaar, weer een groot en sportief evenement te worden. Meer informatie is te lezen op de website van (klik aan) AV Isala ’96.

25 april – Lampionoptocht
De Kamper Oranje Vereniging en de Brunneper Oranje Vereniging organiseren zaterdagavond 25 april de befaamde Lampionoptocht. Elk jaar worden de organisatie en het publiek weer verrast door het aantal deelnemers en de prachtige wagens, karren en fietsen. Iedereen mag meedoen en inschrijving vooraf is niet nodig. Alle deelnemers hebben recht op startgeld en de grootte van het vehikel is van ondergeschikt belang. Zolang het maar mooi verlicht en kleurrijk is. De route en meer informatie is (klik aan) hier op de KOV-website te vinden.

27 april – Koningsdag
Dit jaar zal Koningsdag voor het eerst gevierd worden op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander zelf.  Verspreid over de binnenstad, Bovenkerk en Stadspark heeft KOV een uitgebreid programma georganiseerd. De kinderzang van voorheen is omgezet naar samenzang en dat is vorig jaar goed bevallen. Hiermee begint de feestelijke dag om elf uur op de Nieuwe Markt. Er zijn drie medleys samengesteld die op een groot scherm geprojecteerd zullen worden. Het 9-koppig Orkest van de Muziekbrouwerij zal de zang begeleiden. Als voorzangers maken de Kamper Toppers Jac Rutten, Han Koek en Ria van Dijkhorst het meezingfestijn compleet. Om twaalf uur starten talloze activiteiten, waaronder de Koninklijke Spelen die voor kinderen een grote uitdaging zullen zijn.
In het Stadspark zullen vanaf tien uur zo’n 100 spannen menwedstrijden houden . Door dit grote aantal is het voor de organiserende Kroonmenners een officiële wedstrijd geworden.
In de Bovenkerk wordt om acht uur ’s avonds het Oranjeconcert uitgevoerd door DEV. Voor die tijd, van half zeven tot half acht, vindt de grootse Straatparade plaats door de binnenstad met vele Kamper muziekkorpsen. Uitgebreide informatie is (klik aan) hier te lezen op de KOV-website.

4 mei – Dodenherdenking
Vuur & Vlam Produkties voert in samenwerking met Stichting Jeugdtheater Ventura op maandagavond 4 mei de theatervoorstelling ”Vlinders in mijn schaduw” op. Een integere theatrale en muzikale beschouwing op de betekenis van 4 mei. De voorstelling begint om 20u45 in de Bovenkerk en de entree is gratis.

5 mei – Bevrijdingsdag
Op verzoek van de gemeente organiseert KOV een feestelijke dag rondom de herdenking dat Nederland 70 jaar bevrijd is. De dag zal geopend worden door burgemeester Koelewijn en starten met de binnenkomst van het Bevrijdingsvuur. In de nacht van 4 op 5 mei hebben lopers van AV Isala ’96 hun fakkels aangestoken aan het Bevrijdingsvuur in Wageningen, waar permanent brandt op het 5 Meiplein. Vanuit het hele land komen sportgroepen daar het Bevrijdingsvuur ophalen.
Het Groene Hart van Kampen wordt een Amsterdams Vondelpark. Een groot festivalterrein met onder andere kano’s en zeilbootjes in de stadsgracht, BMX’ers op de skatebaan, springkussens, straatschaken en een groot podium tussen de beide stadspoorten. Daarop zullen onder andere ouder-kindduetten worden opgevoerd. De diverse optredens op het grote podium worden ’s avonds afgesloten door de veelzijdige professionele amateurband COOL24. Het hele Stadspark zal verleid worden te dansen en te zingen.

Cantecleer
Naast de vele activiteiten van KOV, BOV en andere Oranjeverenigingen in de gemeente, zijn er op Kinderboerderij Cantecleer in het Stadspark ook veel activiteiten, waaronder het bakken van Zweeds witbrood dat in de oorlog gemeengoed was. Voor de kinderen zijn er oud Hollandse spelletjes en veel ranja en te versieren cup cakes. Zij worden uitgedaagd om te komen in kleding uit de jaren ’40 en ’50.

Woonzorgcentra
Voor de ouderen komt de stemming en de muziek in de stad naar ze toe. Bij hun tehuizen worden feestconcerten verzorgd door diverse muziekkorpsen. Vier korpsen zullen op vier plaatsen de ouderen meenemen in de feestelijke viering van Koningsdag. Op 27 april is publiek vanaf 4 uur ’s middags van harte welkom op de locaties, die in (klik aan) dit overzicht staan op de website van de Kamper Oranje Vereniging.

Dekatel
Als hoofdsponsor heeft KOV een nieuwe partner gevonden in Dekatel, die haar naam verbonden heeft aan de Koninklijke Spelen. Tijdens de bekendmaking van het programma in De Eenhoorn werd de driejarige overeenkomst officieel getekend. Op de foto tonen KOV-voorzitter Michael Bres en algemeen directeur Erik Jan Dekker van Dekatel trots de Oranjekrant Kampen 2015. Die puilt uit van de informatie en activiteiten. Uitermate boeiend maar menigeen kan het misschien maar beter over zich heen laten komen. En zich samen met heel Kampen (en toegestroomde mensen van buiten) storten in het feestgedruis op Koningsdag en Bevrijdingsdag 2015.

Oranjekrant KOV Koningsdag 2015

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*