Op 26 september werd bekend dat Staatssecretaris Uslu heeft besloten de Bovenkerk voor EUR 1,2M te subsidiëren voor herstel van de schade aan het gewelf. Daarmee komen de totaal beschikbare middelen op EUR 2,7M. Dat is voldoende om dit najaar de herstelwerkzaamheden te starten, in overleg met de Stichting Bovenkerk en de Gemeente Kampen. De Protestantse Gemeente Kampen is blij met dit resultaat.
De zorgen zijn echter nog niet weg. Net na Monumentendag 2023 werd op de vloer van het transept enige stukjes mortel aangetroffen. Op advies van de Monumentenwacht is met een hoogwerker de schade nader bekeken. Dit is afgelopen dinsdag gedaan. Het betrof een roestend anker in het kapiteel, waardoor er stukjes mortel loskwamen. Preventief zijn enkele natuurstenen onderdelen verwijderd. Vanwege de start van het verhuurseizoen en de start van de zondagse diensten van de Poortkerk per 8 oktober, is besloten de inspectie met de hoogwerker uit te breiden.
Helaas is dinsdag tijdens de inspectie ook geconstateerd dat 3 ramen aan de noordzijde van het middenschip op korte termijn uit veiligheidsoverwegingen gefixeerd moeten worden. De constructieve stabiliteit blijkt onvoldoende. Vanaf 3 oktober zal Heldoorn Restauraties de werkzaamheden uitvoeren, onder advies en begeleiding van Buro Stiel. Uit de verdere inspectie bleek dat de ramen aan de zuidzijde van het middenschip en van de transepten niet gefixeerd hoeven te worden. Deze zijn in 2000 gerestaureerd.
Met enkele weken wordt de inspectie uitgebreid naar de overige delen van de kerk, als aanvulling op de jaarlijkse inspecties van de Monumentenwacht. Doel is de volledige staat van het gebouw te inventariseren en alle werkzaamheden in een meerjarig integraal onderhouds- en restauratieplan onder te brengen. De restauratie van de gewelven is daarbij leidend, waarbij kostenbesparing door combinatie van onderhoud en restauratiewerkzaamheden goed denkbaar is.
De slechte staat van de natuurstenen ramen aan de noordzijde van het hoge middenschip zorgt zeker voor een toename van de restauratiekosten, al is nog onduidelijk hoeveel. Extra fondswerving om ook deze delen van de kerk te restaureren is noodzakelijk, en maakt onderdeel van de integrale restauratiebehoefte.