Quintus levert schrijvers af

Schrijfcursus door Iris Boter resulteert in korte verhalenbundel

Kort en nog korterStil. Ontroerd. Verbijsterd. Glimlachend. Peinzend. De verhalen in de bundel Kort – en nog korter laten de lezer in zeer wisselende stemmingen achter, precies waar één van de eerste verhalen over handelt. De verhalenbundel is de afsluiting van een schrijfcursus die jeugdboekenschrijfster Iris Boter afgelopen half jaar verzorgde voor Quintus, centrum voor kunsteducatie gelegen aan de Burgel in Kampen. Het is een zeer gevarieerde bundel van korte verhalen geworden die veel verborgen schrijftalent in Kampen en omgeving verraadt.

pennend‘Quintus schrijft in de bieb’. Onder die titel startte in september vorig jaar in de bibliotheek van Kampen een cursus van Quintus. Dit centrum voor kunsteducatie organiseert jaarlijks meer dan honderd cursussen en andere culturele activiteiten. De schrijfcursus, die zes avonden besloeg, was nieuw en ontwikkeld door Iris Boter. Deze Kamper schrijfster heeft al meer dan twintig boeken op haar naam staan en schrijft voor jeugd en jongvolwassenen. Zelf zegt ze daarover: ‘Het maakt niet uit voor welke doelgroep je schrijft. De basistechnieken zijn op elk verhaal van toepassing.’ In de korte cursus liet ze zien hoe je het schrijven van een boek aanpakt. Aan de hand van oefeningen kwamen allerlei zaken aan bod zoals opbouw, spanning, personages, dialoog en stijl, maar ook je innerlijke criticus en schrijfblokkades.

pennendNa de jaarwisseling werd er een vervolgcursus opgezet op de locatie van Quintus zelf. Daarin legden zes deelnemers zich toe op het schrijven van korte verhalen. De meesten hadden al enige schrijfervaring, in de Libelle of voor het werk in het onderwijs en bij de politie. De enige mannelijke deelnemer schrijft in zijn eigen tijd al columns en nieuwsartikelen. In het tweede deel van de cursus werd toegewerkt naar een concreet eindresultaat. Met deze verhalenbundel maakte men ook kennis met bijkomende aspecten zoals titel en omslagillustratie. Naast een kort verhaal zijn er tevens ultrakorte en enkele extra verhalen in de bundel verzameld. Een vrouwelijke deelneemster geeft na de publicatie aan ‘apetrots’ te zijn. Zij hervertelt Oosterse verhalen die ze al op jonge leeftijd had gelezen. Van zelf schrijven was het echter nog nooit gekomen. De mannelijke aspirant schrijver heeft zijn eerste exemplaar officieel overhandigd aan de journalist die hem (onbedoeld) het schrijverspad wees.

pennendIris Boter was aangenaam verrast door het hoge niveau en heeft de cursus als zeer leuk ervaren. Na de zomervakantie zitten er enkele nieuwe cursussen in de pen. Een algemene cursus ‘Hoe schrijf ik een boek’, een inspirerende ‘Schrijfspiertraining’ en een kort schrijfatelier voor kinderen. Naast de kwaliteit springt ook het verschillende karakter eruit van de verhalen in de bundel. Die lopen uiteen van een (bijna-)romance tot een kinderverhaal en van thriller tot fantasie- of religieus verhaal. Op de achterkant van de verhalenbundel Kort – en nog korter wordt dat treffend beschreven:

Kort. Een kort verhaal van 1500 woorden. Dat was de eerste
opgave voor zes schrijvers in de dop uit Kampen en omgeving.
Vervolgens mocht het nog korter: één of meer ultrakorte
verhalen van 150 woorden.
Het resultaat is de verhalenbundel die voor u ligt. Een zeer
divers spectrum aan verhalen. Sommige typisch Kampers,
sommige zouden overal gespeeld kunnen hebben en sommige
zouden zich nergens afgespeeld kunnen hebben.

Quintus

Meer informatie over Quintus en Iris Boter is te lezen op hun websites:
Iris Boter, schrijver en illustrator
Quintus, hét centrum voor kunsteducatie voor Kampen en wijde omgeving

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*