Ruim 120 km lange internationale kunstroute langs de IJssel

Werken van maar liefst 27 kunstenaars te bewonderen

27 inspirerende verhalen van beeldend kunstenaars over de impact van klimaatverandering op ons landschap langs een fietsroute van ruim 120 kilometer langs de IJssel. Van 18 juni tot en met 19 september 2021. Stap op, fiets mee en geniet van mooie en actuele kunst in de buitenlucht. Uiteraard 100% coronaproof.

De bezoeker van de IJsselbiënnale 2021 treft op de langste kunstroute van Nederland – ruim 120 kilometer langs de IJssel door Overijssel en Gelderland – spannende, mooie, actuele, monumentale en urgente kunstwerken en installaties. Met deze route zet Stichting IJsselbiënnale kunst in als aanjager, katalysator en verbeelder van voor transities en veranderingen in het landschap om zo een betere balans te realiseren tussen mens, dier en natuur.

Internationale kunstroute
Het thema van de IJsselbiënnale 2021 is de impact van klimaatverandering op ons landschap. Onder de titel ‘TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID’ maken professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland speciaal voor de IJsselbiënnale een kunstwerk of installatie. De kunstwerken lichten plekken uit en verhalen over het inspirerende rivierenlandschap van de IJsselvallei.

Tijdens de IJsselbiënnale 2021 verkennen beeldend kunstenaars de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle. Welke effecten heeft klimaatverandering op het landschap en zijn bewoners? Wat kan er gedaan worden om effecten kleiner te maken of te voorkomen? Soms zoomen kunstenaars in op een plek in de IJsselvallei, of kijken ze juist ver weg; over de landsgrenzen. Sommigen graven naar sporen in het fysiek en ruimtelijk geheugen of schetsen een mogelijke toekomst. Anderen sporen aan tot actie! Voor de 27 deelnemende kunstenaars is de IJsselvallei werk- en onderzoeksgebied, atelier, muze en podium.

Programma
Gedurende de zomer biedt de IJsselbiënnale een rijk gevarieerd programma van rondleidingen, lezingen van de kunstenaars, muziek en theater in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden. Dit programma komt tot stand in een regio-brede samenwerking met ruim 100 partners.

Fietsen door het landschap
De beste manier om de IJsselbiënnale te beleven is op de fiets. De kunstroute is onderverdeeld in verschillende fietsetappes. De IJsselbiënnale is dé aanleiding om dit prachtige gebied te bezoeken en op bijzondere wijze te verkennen. Alle informatie over de kunstwerken, de activiteiten en de fietsroutes is te koop via de website of bij verkooppunten langs de route.

Meer over de titel ‘TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID’
TIJD staat voor de lange lijnen in de geschiedenis en de verschillende snelheden waarmee het landschap zich ontwikkelt, TIJ voor de zich herhalende golfbeweging in de tijd en TIJDELIJKHEID voor de verandering, die steeds weer worden opgevolgd door een nieuwe verandering, waarmee telkens weer een laag aan het landschap wordt toegevoegd of verdwijnt.

Deelnemend kunstenaars
De deelnemende kunstenaars hebben een artistieke praktijk waaruit een duidelijke interesse blijkt om zich te verhouden tot de fysieke en immateriële kwaliteiten van een specifieke locatie. De belangstelling of fascinatie voor de relatie tussen cultuur en natuur, mens en landschap is bij alle kunstenaars intrinsiek aanwezig. Ook is er een breed scala aan type kunstwerken te zien, om ook in de context van deze buitententoonstelling de breedte van de kunstenaarspraktijk te tonen. De kunstenaars zijn:
Tue Greenfort, Alexander Ponomarev, Heidi Linck, Ole Nieling, Simone Hooijmans, Marianne

Lammersen, Domas van Wijk, Dora Kotsi-Felici, Edwin van der Heide, Marielin Simons, Henrique Oliveira, Atelier van Lieshout, Elmo Vermijs, Rob Sweere, Esther Kokmeijer, Birthe Leemeijer, Alphons ter Avest,  Pim Palsgraaf , Alexander Laner, Sachi Miyachi, Peter Vink, Edwin Zwakman, Leonard Passchier, Martha Atienza, Marinke van Zandwijk, Floor Coolsma en Adrien Tirtiaux.

Programma.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*