zondag, juli 14, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurSail Kampen telt af

Sail Kampen telt af

-

Klaar voor grootste paasevenement van Nederland

Sail Kampen 2014 is klaar voor de paasdagen (18 tot en met 21 april). Dan komen naar verwachting 250.000 bezoekers uit het hele land naar Kampen om te genieten van schepen, topartiesten, attracties en allerlei demonstraties.

FS100402_05

foto: Freddy Schinkel

Dit jaar belooft Sail Kampen vanwege haar eerste lustrum groter en spectaculairder te worden dan ooit. Er komen meer schepen en het evenemententerrein is flink uitgebreid. Daardoor verwacht de organisatie 50.000 meer bezoekers dan in 2010. Het evenemententerrein op de langgerekte IJsselkade bevindt zich dit jaar – in tegenstelling tot voorgaande jaren – aan beide zijden van de Stadsbrug.

Vlootschouw
Op donderdag 17 april geeft de bekende Marinierskapel al een benefietconcert voor Stichting Vaarwens (voor kaartverkoop zie website). Sail Kampen 2014 begint op vrijdagavond 18 april officieel met de spectaculaire Vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich met volle zeilen en sfeervolle verlichting presenteren aan het publiek.

Nova Zembla
Sail Kampen heeft het Russische fregat Shtandart weten te boeken. Dat schip – met als thuishaven St. Petersburg – is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote in 1703 liet bouwen voor de Russische marine. Het schip speelt een prominente rol in de Nederlandse speelfilm Nova Zembla. Een andere bijzonder schip is de radersalonboot Kapitein Anna (voorheen Kapitein Kok) uit 1911, de tijd van de Titanic. Verder kan het publiek aan boord stappen van de Hydrograaf, die door Sinterklaas als Pakjesboot 12 jaarlijks wordt ingezet bij zijn landelijke intocht.

Belevenis
Daarnaast zijn tientallen andere historische zeilschepen te bezichtigen. Ook de Koninklijke Marine komt met minimaal één schip en presenteert zich met haar Vloot en Roadshow. Een unieke belevenis vormt het Sail-varen op de IJssel. Wat is er nu mooier dan met het hele gezin een vaartochtje maken tegen het schitterende decor van de eeuwenoude Kamper Hanzestad? Verder zijn er tal van demonstraties, scheepsbezichtigingen, kermisattracties, horecagelegenheden, artiesten, theater, kunst en entertainment in uiteenlopende stijlen. Het NK Klompjeszeilen gaat helaas niet door, vanwege onverwacht broedende eenden in de stadsgracht. Daar staan tegenover het NK Bungyroeien en het NK Uienpellen.
De Koggewerf geeft een uniek kijkje in het oude vissersleven en in de naastgelegen Oude Buitenhaven liggen de botters, punters en uiteraard de bekende Kamper Kogge, waaraan de stad haar middeleeuwse rijkdom heeft te danken. De bekende zeezeiler Henk de Velde – die opgroeide in Kampen – is aanwezig met een expositie en lezingen over zijn verre reizen en nieuwe boek.

6. Sail Kampen

foto: Jarno van der Steege/Vliegende Draeck

De Dijk
Sail Kampen is erin geslaagd om de bekende band De Dijk aan te trekken als openingsact op vrijdag 18 april. Jan Smit, Jannes en Ancora staan een dag later op de planken met andere Nederlandstalige artiesten (zie website voor kaartverkoop).

Kerkdienst
Op de zondagochtend is er een laagdrempelige kerkdienst met vlootpredikant Fred Omvlee en een optreden van het swingende Gospel for Everyone. Verder die dag optredens van popkoor Vox Five en gospelkoor Higher Level.  De bekende Nederlandse gospelband Trinity staat om 16.00 uur op de planken (gratis toegang) en ’s avonds zijn er ook weer diverse optredens in de feesttent.
Paasmaandag is traditioneel de dag waarop de meeste bezoekers worden verwacht. Sail Kampen wordt die dag ’s avonds om 22.30 uur afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Route
Automobilisten worden al voor Kampen op de hoogte gesteld van parkeerplaatsen inclusief pendeldiensten (tegen betaling). Voor treinreizigers ligt Station Kampen op loopafstand en vanaf Station Kampen-Zuid rijden ook pendeldiensten. Treinkaartjes zijn te koop via de Spoordeelwinkel van de NS.
Informatie: www.sailkampen.nl.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen