donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsSamenwoners die woning kopen en eigen geld inbrengen

Samenwoners die woning kopen en eigen geld inbrengen

-

Samenwonen is een veel voorkomende samenlevingsvorm. Omdat er voor samenwoners niet – zoals bij een huwelijk – regels in de wet voor hen zijn vastgelegd, zijn zij zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een overeenkomst. Het is raadzaam om die in een notariële akte vast te leggen. Ten eerste omdat een notariële akte in de meeste gevallen een voorwaarde van pensioenfondsen is om bij overlijden van een van beiden, in aanmerking te komen voor partnerpensioen; ten tweede omdat je afspraken hebt gemaakt voor het geval de relatie eindigt, en ten derde heeft dit ook fiscale voordelen.

Als u als ongehuwde samenwoners samen een huis gaat aankopen, is het niet ongebruikelijk dat een van u beiden een bedrag aan eigen geld in deze woning steekt of tijdens de samenwoning de verbouwing betaalt; ook wel genoemd ‘meeraanbrengsten’.
Het is aan te raden om zeker in dat geval een samenlevingsovereenkomst op te laten stellen door uw notaris en afspraken te maken met betrekking tot deze meeraanbrengsten.

Indien u geen afspraken vastlegt met betrekking tot de meeraanbrengsen, heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden onlangs geoordeeld dat degene die meer heeft geld heeft ingelegd in de gezamenlijk gekochte woning, daar géén aanspraak meer op kon maken, aangezien de vordering was verjaard.

In voorbeeld uitgelegd
Anna en Sem zijn niet getrouwd en gaan samen een huis kopen. Anna heeft haar eigen huis verkocht en gebruikt het bedrag dat ze uit de verkoop heeft overgehouden groot € 80.000,00 voor de aankoop van de gezamenlijk te kopen woning. Sem heeft geen eigen geld. Anna heeft ten tijde van de verkrijging (€ 80.000,00:2 =) € 40.000,00 meer voldaan dan waartoe zij gehouden was. Dat brengt mee dat Anna op grond van de wet op het moment van deze betaling/inbreng een vordering tot dat bedrag van € 40.000,00 heeft gekregen. Deze vordering verjaart op grond van de wet door verloop van vijf jaren.
Als Anna en Sem niets vastleggen over de vordering en ze gaan na vijf jaren na de aankoop van de woning uit elkaar, dan kan Anna dit bedrag niet meer terugvorderen. Anna en Sem delen dan ieder voor de helft in de over- dan wel onderwaarde van de woning.

In een samenlevingsovereenkomst kunt u vastleggen dat, indien een van u beiden een eigen bedrag inbrengt in de woning of een verbouwing betaalt, de opeisingmogelijkheden van uw vordering niet verjaren.
In een samenlevingsovereenkomst kunt u uiteraard meer regelen: hoe verdeelt u de kosten van de huishouding, het in aanmerking komen voor het partnerpensioen. Een samenlevingsovereenkomst kan ook fiscaal voordeel opleveren. Indien een van u (binnen vijf jaar na te zijn ingeschreven op eenzelfde adres) komt te overlijden zonder dat u een notariële samenlevingsovereenkomst heeft gemaakt, valt u voor de erfbelasting in het hoge tarief en geldt er nauwelijks vrijstelling voor de erfbelasting. Indien u wel een notariële samenlevingsovereenkomst heeft gemaakt komt de langstlevende van u in aanmerking voor de hoge vrijstelling voor de erfbelasting van € 723.526,00 en voor het meerdere valt u in het lage erfbelastingtarief. Dat kan u natuurlijk heel veel geld schelen.

Mocht u al een samenlevingsovereenkomst hebben laten opstellen, dan is het goed om te laten controleren of deze regeling daarin is opgenomen en of deze verder qua inhoud nog aan uw wensen voldoet.
Omdat in de loop der tijd uw situatie kan veranderen dat niet meer overeenkomt met de destijds gemaakte afspraken.

Ons advies: wacht niet te lang en ga bijtijds naar de notaris om het te regelen. Het scheelt u de nodige zorgen. Maak een afspraak met ons om dit in een gratis gesprek met u door te nemen.
Bel 038-332 55 55 / 038-385 10 30 en kom bij IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een
advies op maat.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen