Samenwonen is al jaren een veel voorkomende samenlevingsvorm. Vaak is een huwelijk (of een geregistreerd partnerschap) nog wel de bedoeling maar het geld daarvoor is eerst in een gezamenlijke woning en inrichting gestoken. Het is dan raadzaam om een SAMENLEVINGSCONTRACT en TESTAMENTEN te maken. Daarin worden afspraken vastgelegd voor als de relatie eindigt bijvoorbeeld omdat één van beiden plotseling komt te overlijden.
Als je samen grote financiële verplichtingen aangaat, zoals voor een huis + hypotheek, dan kan dat eigenlijk niet zonder vooraf goede afspraken te maken. Toch stellen veel samenwoners dit vanwege de bijkomende kosten regelmatig uit tot een later moment. Men realiseert zich alleen niet dat het ècht nodig is om een grote (financiële) ramp te voorkomen!
“Als wij uit elkaar gaan dan verdelen wij alles toch gewoon? Wij hoeven geen samenlevingscontract.”
Maar… als het allemaal niet meer zo soepel verloopt, kan één van beiden met grote financiële gevolgen komen te zitten. Bijvoorbeeld wanneer de één de hypotheekrente en vaste lasten betaalde en de ander de boodschappen. Als daarover niets is vastgelegd, heeft degene die die hypotheekrente betaalde een wettelijk recht om alsnog de helft van die betaalde rente van zijn/haar partner op te eisen: doorgaans een flink bedrag!
“Starters hebben nog nauwelijks spaargeld, bij overlijden vererft er dus nauwelijks wat.”
Dat klopt. Maar… er wordt niet gedacht aan die ‘ingewikkelde’ hypotheekregeling met een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Vaak wordt daarmee bij een overlijden verplicht (een deel van) de hypotheekschuld afgelost aan de bank. Het resterend bezit is voor de erfgenamen, maar wie zijn die erfgenamen: de partner of de familie van de overledene? En volgt er nog een belastingaanslag omdat de verzekeringspremies door de overledene zèlf zijn voldaan?
Samen een huis + hypotheek en verder niets geregeld, zorgt er bij een overlijden dus voor dat het toch al grote verdriet extra (ook financieel) wordt verzwaard. Van een samenwoner die (zonder kinderen) overlijdt, wordt zijn/haar familie eigenaar van alle bezittingen en schulden van die overledene. Dus óók voor een aandeel in de woning (!) en de en/of bankrekening en van de andere eigendommen van de overledene. Ook onduidelijkheid over het bewijs van eigendommen of erfstukken (zoals een sieraad van (voor)ouders) ligt op de loer, net als bij het einde van de relatie door het uit elkaar gaan.
Tot slot: zèlfs als de familie van de overledene welwillend afstand van de erfenis zou willen doen ten behoeve van de partner van de overledene, leidt dat tot een fikse belastingaanslag: minimaal 30% schenkbelasting!
Dit overwegende was het méér dan waard geweest om deze zaken gelijk aan het begin goed te regelen en zulke risico’s te voorkomen. Is het na het lezen van deze column voor ù de hoogste tijd ?
Behoefte aan duidelijke uitleg? Bel voor een afspraak 038-332 55 55 / 038-385 10 30 en kom bij IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat!
Lezen hoe onze klanten IJsseloevers beoordelen? Kijk op www.ijsseloevers.nl
Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn Erfrecht, AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten. Bel ons voor meer informatie.