Sieraden. De keuze van Kampen

Nieuwe tijdelijke tentoonstelling Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk museum Kampen

Op zondag 29 november opent er een bijzondere tentoonstelling in het Stedelijk Museum Kampen. In ‘Sieraden De keuze van Kampen’ worden 25 sieraden uit de collectie van Galerie Marzee in Nijmegen, de grootste galerie met hedendaagse sieraden ter wereld, geëxposeerd. 25 Kampenaren mochten een sieraad uit zoeken in de galerie. Kampenaren van 25 tot 70 jaar, van Onderdijks tot Kampereiland en van journalist tot International Sales Manager. Vervolgens stonden zij allemaal, mét ‘hun’ sieraad, model voor de camera van Johannes van Camp. Zowel de sieraden als de foto’s worden tentoongesteld.

Een van de meest gerenommeerde internationale galeries van hedendaagse sieraden, Galerie Marzee uit Nijmegen, besloot in samenwerking met het Stedelijk Museum Kampen om voor de elfde keer een presentatie te houden van de museale stukken uit eigen collectie. Dit vond eerder in negen Nederlandse steden plaats en één keer in het Europees Parlement.

De 25 Kampenaren zijn:
Bahattin Aslantürk, Jean Louis Becker, Petra Bruins, Douwe Buwalda, Angelique Fokker, Anneke Helleman, Duncan Hulleman, Brigitte van Hulzen, Maaike van Keimpema, Fem Kroezen, Sven de Lang, Nel Liefting, Pierre Ngindu, Tineke de Nooij, Hilde Palland, Paula de Ruiter, Eisjen Schaaf, Freddy Schinkel, Marie-
Christine Sleurink, Fati Stil Haft khanegi, Janita Tabak, Betsy Wezenberg, Linda Westera, Lianne Woning, Greet IJzerman.

Programma van de opening
De opening is op zondag 29 november om 14.00 uur in de Buitenkerk.
U bent van harte welkom. Graag reserveren voor 24 november 2015: sieraden@kampen.nl

14.00 uur Welkom door Stan Petrusa, gevolgd door de uitreiking van een cheque door Ingrid Blans, bestuurslid van het Prins Bernard Cultuurfonds Overijssel.

14.10 uur Film ‘the making of’ gemaakt door Jesse van Camp

14.15 uur Marie – José van den Hout, eigenaar Galerie Marzee

14.35 uur: Burgemeester en portefeuillehouder cultuur Bort Koelewijn

14.45 uur: Opening door Hester Alberdingk Thijm, directeur Akzo Nobel Art Foundation

Traject
Vorig jaar zocht het Stedelijk Museum Kampen naar aanleiding van de expositie van de collectie van Marzee in Gorinchem contact met Marie-José van den Hout, eigenaar van Marzee, om ook een project in ons museum te realiseren. Er volgden zeer aangename gesprekken en de afspraak dat we ergens in november 2015 een expositie van de sieraden uit de Marzee-collectie zouden gaan maken.

In Kampen zijn, in tegenstelling tot andere steden, de ‘dragers’ van de sieraden geen ‘bekende’ Kampenaren en maken ze geen deel uit van de zogeheten lokale ‘elite’, maar zijn ze een doorsnede van de bevolking.

De fase van het zoeken naar 25 modellen brak aan. Iedereen in ons museum kwam met suggesties. ‘Ik ken die, die is leuk, iemand uit deze beroepsgroep, dat is een mooi mens, zal ik bellen…’.
Achttien vrouwen en zeven mannen. Mensen zoals u en ik. Mensen met iets kenmerkends, of gewoon mooi, maar in ieder geval zonder pretenties. Schoonheid door balans van uiterlijk en innerlijk.

April 2015 hadden we een eerste ‘ontmoetingsbijeenkomst’ met de modellen en de fotograaf in ons museum. Later die maand gingen we met alle modellen, fotograaf, filmmaker, interviewers en haarstyliste naar Galerie Marzee in Nijmegen. Dat werd een fantastisch feest. We werden ontvangen door Marie-José van den Hout en haar medewerkers en werden geconfronteerd met de schoonheid van bijzondere sieraden.

Voorafgaand aan dit bezoek stuurden wij van de modellen door henzelf gemaakte portretfoto’s naar Marie-José. Hiermee had zij een selectie gemaakt van sieraden waaruit de modellen konden kiezen. De sieraden werden door iedereen met bewondering en respect benaderd. Sommige modellen werden direct verliefd op een sieraad, anderen konden moeilijk een keuze maken. Het was prachtig, men genoot, er werd veel gepraat en gelachen. Er werd zelfs piano gespeeld en met zijn allen gezongen.

Eind april installeerde fotograaf Johannes van Camp zijn mobiele fotostudio in het atelier in het museum. Een week lang werden er fotoshoots van 9.00 uur ’s ochtends tot soms bijna middernacht gehouden. Tussen modellen, visagiste, haarstyliste en fotograaf ontstond een harmonieuze eenheid en stuk voor stuk genoot iedereen van zijn of haar metamorfose.
De volgende fase brak aan: de modellen werden geïnterviewd, de foto’s werden geselecteerd en alles moest worden vormgegeven. Het eindresultaat van dit bijzondere project is te zien in het Stedelijk Museum Kampen.

Overige deelnemers
Het Stedelijk Museum Kampen werkte zo veel mogelijk samen met Kamper ondernemers, of ondernemers met een binding aan de stad. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan het tot stand brengen van de tentoonstelling.

Fotografie: Johannes Camp, fotostudio Ziezo, Gorinchem
Haarstyliste: Chantal ten Wolde, Spirit of Hair, Zwolle
Visagie: Henrike Klompenmaker – Bonsink, Salon 6 medische pedicure en schoonheidssalon, Kampen en Emine Tozan, Nozae Beauty, Kampen
Kleding: Kledingwinkel Silver, Kampen.
Foto’s op KampenOnline.com: Lourens Hooisma, Narrow Fotografie, IJsselmuiden.

De tentoonstelling ‘Sieraden de keuze van Kampen’ is te zien in het Stedelijk Museum Kampen van 29 november 2015 t/m 31 januari 2016.