Stadscolumn: Lachen met een Panda

Autolakschadespecialist Marinus Brouwer geeft in de Stadscolumn zijn kijk op Kampen, auto’s en het leven.

Van een klant kreeg ik een Panda binnen met treurige oogjes. Panda’s zijn zo leuk hè. Als ik een Panda zie, moet ik altijd denken aan de eerste Fiat Panda. Dan moet ik inwendig even grinniken. Als u van mijn generatie bent, weet u misschien nog wel waarom. De eerste generatie Panda verscheen in 1980 en was een verkoopsucces. Niet te duur en weinig franje, dat was Fiat Panda. Vanwege de simpele vanzelfsprekendheid van de auto werd deze in één van de interviews door de designer zelfs vergeleken met een spijkerbroek.

Bíj de Panda hoorde een reclame; “Met de Fiat Panda lach je iedereen uit!” Het begint met een hysterisch lachende eigenaar. U moet ‘m eigenlijk zien. De commercial was toen héél verrassend en erg grappig. Als jongetjes op school hadden wij het daar natuurlijk direct de volgende dag over. In 1986 kreeg deze “jeansauto” een grondige facelift. Daarna was de auto nauwelijks nog te vergelijken met het oude model. Bij het nieuwe model hoorde natuurlijk ook weer een geinige commercial. Beide commercials zijn zeer gedateerd. Maar hoe gedateerd ook, ze zijn nog steeds leuk.

De eigenaar van déze Panda had echter weinig te lachen. De koplampen waren verkleurd en dof. Dat ziet er niet alleen treurig uit, het komt de lichtopbrengst ook niet ten goede. Bij de eerste generatie Panda waren de koplampunits nog van glas, maar bij latere versies, overigens niet alleen bij de Panda, zijn deze gemaakt van kunststof. Vanuit de fabriek zijn koplampen voorzien van een coating toplaag. Door weersomstandigheden, ultraviolette straling en vuil, vaak in combinatie met niet ph neutrale reiniging, wordt de toplaag aangetast. Daar is iets aan te doen! Met geduld en precisie schuren van grof naar fijn en polijsten, ook weer van grof naar fijn, totdat de buitenzijde van de koplamp weer helder is. Als finishing touch, net zoals in de fabriek, een nieuwe coating.

De Panda die ik onder behandeling had, kijkt na een intensieve schuur- en reinigingsbehandeling van de koplampen inmiddels weer helder lachend uit zijn oogjes. Voor de eigenaar van deze Panda is er ook weer een hele hoop te lachen.


( Fiat Panda – Met een Panda lach je iedereen uit (1983) – YouTube )


( Fiat Panda Reclame 2 – YouTube)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*