Stadscolumn Marinus Brouwer: Zandsculpturen

Marinus Brouwer geeft in de Stadscolumn zijn kijk op Kampen, auto’s en het leven.

ZANDSCULPTUUR

We reden in onze Volvo. “Kijk jongens, een zandsculptuur!”, zei onze jongste wijzend. We schoten in de lach. Bij de Jumbo aan het Hanzeplein stond een auto die bijna volledig een jasje van zand had. Onderaan bij de wielen zag je dat de auto in een vorig leven zwart is geweest.

Waarom schoten we in de lach? Enige tijd daarvoor hadden we een gezinsuitje gemaakt naar “Bijbelverhalen in zand” in Elburg en daar doelde onze jongste op. Ongeacht of u trouwens iets heeft met bijbelverhalen, het is een aanrader daar naar toe te gaan. Het zand dat daar ligt is een spektakel op zich.

Hoe kom ik eigenlijk op dit onderwerp? Terwijl ik zat te schrijven kreeg ik een telefoontje van een klant. “Marinus, wat moet ik doen met al dat Saharazand op mijn auto? Mijn Audi ziet er notabene uit of ik Parijs-Dakar heb gereden!” Tja, eens in de zoveel tijd valt er weer een zooi zand over Nederland. Er is waarschijnlijk een stuk minder Sahara over, denk ik zo, want aardig wat woestijnstof ligt regelmatig hier. Op onze auto’s. Ik gaf mijn klant een tip hoe hij het beste de lak kon sparen en vervolgens typte ik door.

Het regende pijpenstelen en we gingen gezellig iets leuks doen met het hele gezin. Maar wat wisten we nog niet. Terwijl we een rondje met onze Volvo toerden kwamen we een bord tegen bij Elburg: “Bijbelverhalen in zand”. “Rijd daar maar naar toe”, zei mijn vrouw terwijl ze op het bord wees. “Daar is het in ieder geval droog. En ze hebben vast wel een bakje koffie”. “Ik lust ook wel wat”, hoorde ik vanaf de achterbank. Het geluid van onze oudste zoon. “Ik ook, ik ook”, piepte de jongste. “Oké, Elburg it is jongens!”, zei ik en sloeg af.

Poeh, de forse entreeprijs was wel schrikken. Voor mij althans. Mijn vrouw en de jongens stonden al praktisch binnen terwijl ik bij de kassa de portemonnee tevoorschijn trok. Maar eerlijk is eerlijk, voor die prijs viel achteraf bekeken genoeg te zien: zand, zand en nog eens zand. In een paar megagrote loodsen hebben kunstenaars uit de hele wereld hier sculpturen gebouwd. In combinatie met een boel brocante spullen, heel veel mooie planten en wat zachte schapenvachtjes is er zo een heel aparte sfeer ontstaan. En… als je even de benen rust wilt geven na een uurtje zanderig geslenter: er staan zand en woestijn gerelateerde items op het menu. Wij kozen voor koffie en cola met zandgebakjes.


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.