Stadsdichter verrast taalvrijwilligers

Stadsdichter Ilja Alberts verraste woensdag 9 november zo’n 20 taalcoaches van het Taalpunt in Kampen met het prachtige gedicht ‘Wegwijzer’. Ze maakte het gedicht speciaal voor alle vrijwilligers van het Taalpunt. De Bibliotheek Kampen is erg blij met deze vrijwilligers die wekelijks één of meerdere Kampenaren begeleiden die beter wil leren lezen, schrijven of spreken.

Certificaten voor taalcoaches
Een deel van de vrijwilligers kreeg behalve het gedicht ook een certificaat en een roos mee naar huis. Twee keer per jaar volgen bij het Taalpunt in Kampen ongeveer 14 vrijwilligers de Basistraining voor Taalvrijwilliger van Taal voor het Leven. Gedurende vier avonden worden zij geschoold in het begeleiden van cursisten die beter willen leren lezen en schrijven of de Nederlandse taal beter willen leren spreken of begrijpen. Een aantal keren per jaar organiseren de Taalpuntdocenten intervisie- of bijscholingsmomenten waarvoor alle taalvrijwilligers van het Taalpunt uitgenodigd worden.

Laaggeletterdheid
1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar hebben grote moeite met lezen en schrijven. Deze zogenoemde laaggeletterden ondervinden hiervan hinder in het dagelijks leven en/of op het werk.

Taalvraag
Mensen met een taalvraag vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen. Daarom is het erg belangrijk dat familie, vrienden en ook werkgevers hen stimuleren om zich te melden bij het Taalpunt.

Taalpunt
Het Taalpunt is een plek in de bibliotheek waar laaggeletterden (of bedrijven en instellingen die met laaggeletterden te maken hebben) naartoe kunnen gaan, hun behoefte in kaart wordt gebracht, waar wordt doorverwezen, waar laaggeletterden kunnen oefenen en waar laaggeletterden worden begeleid. Het Taalpunt is geopend op dinsdag van 18.00-19.30 uur en op woensdag 10.00-12.00 uur op de eerste verdieping in de Bibliotheek in de Stadskazerne.

Vrijwilligers gezocht
Het Taalpunt is op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Taalpuntdocenten Liesbeth de Lange en Hanneke van Vilsteren via taalpunt@bibliotheekkampen.nl of langskomen tijdens openingstijden.

Wegwijzer
Het is als een doolhof
Je gaat er binnen
En weet niet
hoe je er uit komt
 
De taal die muren afbreekt
die pantsers weghaalt
die ontwapent
 
Geef me
een aanwijzing
en ik ga
 
Op weg naar
taalbegrip
zinvolle zinnen
woorden van waarde
 
In dit labyrint
sta jij
zo vanzelfsprekend
op de plek
waar ik je nodig heb
geduldig wachtend
tot ik weet
waar ik naar toe moet

Ilja Alberts
stadsdichter van Kampen


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673