Staking bij distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle, kans op lege winkelschappen in noorden van het land

327

Medewerkers van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle hebben maandag het werk neergelegd. Net als hun collega’s bij de andere distributiecentra van de grootgrutter staken zij voor een betere CAO. “De directie is niet ingegaan op de eisen in ons ultimatum,” zegt Shefania Sewbaks, bestuurder van FNV Handel. Door de staking in Zwolle kunnen de schappen van de AH-supermarkten in Noord-Nederland leegraken.

Parttime werknemers van de distributiecentra in Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam begonnen gisterenavond met de staking. Vanochtend om 7.00 uur volgden de fulltime medewerkers van de distributiecentra in Zwolle, Hoorn en Tilburg. Bij de distributiecentra van AH werken zo’n vierduizend mensen.

De FNV eist een loonsverhoging van 14,3 procent, plus 100 euro bruto per maand. De vakbond wil daarnaast dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Albert Heijn wil niet verder gaan dan een salarisstijging van 6 procent nu en per 1 januari nog eens 2 procent. 

Verder willen de werknemers dat de toeslagen blijven zoals ze zijn. Voor nieuw personeel gelden vaak lagere toeslagen voor het werken op zondagen. Als het aan Albert Heijn ligt, krijgen parttimers die van rooster veranderen daarna ook minder.

“Je zou toch zeggen dat alle alarmbellen wel zijn afgegaan bij Albert Heijn na de wilde stakingen laatst in Pijnacker en Tilburg,” zegt Sewbaks. “Door hen totaal niet tegemoet te komen roept Albert Heijn de stakingen over zich af.”

Zowel het parttime als het fulltime personeel doet mee aan de staking. “Voorheen zette Albert Heijn parttime medewerkers in als stakingsbrekers,” zegt Sewbaks. “Die verdeel-en-heerstactiek staan de mensen niet meer toe.”

Albert Heijn geeft aan in gesprek te willen blijven met de vakbonden.