zondag, juli 14, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurStedelijk Museum Kampen brengt kasboeken van wereldreiziger tot leven

Stedelijk Museum Kampen brengt kasboeken van wereldreiziger tot leven

-

Stedelijk Museum Kampen brengt een aantal negentiende-eeuwse kasboeken tot leven. Op 25 maart start de tentoonstelling ‘Van Soerabaja naar Kampen | Kasboek van een wereldreiziger’, waarin het museum de zoektocht laat zien naar het bijzondere verhaal van een man en zijn gezin in een periode van economische bloei.

De tentoonstelling gaat over Cornelis (Cees) Johannes de Vogel. Hij groeit op in Rotterdam en vertrekt in 1816 naar Soerabaja, waar hij muntmeester wordt. In 1838 komt Cees terug naar Nederland. Hij vestigt zich in Kampen, een stad die in alle opzichten een periode van bloei doormaakt. Tijdens zijn leven houdt hij kasboeken bij, die een schat aan informatie bevatten.

Onderzoek door het museumteam

In de kasboeken staan alle inkomsten en uitgaven van Cees. Op basis daarvan brengt Stedelijk Museum Kampen zijn verhaal tot leven. Het team zoekt in archieven en vindt onder meer de rouwadvertentie van Cees’ eerste vrouw. Hoogtepunt is de ontdekking van een daguerreotypie uit 1849, een voorloper van de foto. Hoewel bijna nooit bekend is wie er op een daguerreotypie staan, kan het team met zekerheid zeggen dat het om familie De Vogel gaat.

Historische thema’s

De tentoonstelling geeft een inkijkje in het leven van Cees de Vogel én brengt de zoektocht van het museum in beeld. Bezoekers ervaren de sfeer in Soerabaja en Kampen in de negentiende eeuw. Ook wordt de ontwikkeling van de samenleving in die tijd in een historische context geplaatst.

Aan het denken zetten

“Met deze tentoonstelling zetten we bezoekers aan het denken over hun voorouders. Wie waren zij? Wat is er over hen te vinden? En wat laat je zelf na?”, zegt Nynke van der Wal, directeur van Stedelijk Museum Kampen. Bezoekers en andere geïnteresseerden kunnen zelf aan de slag met hun eigen stamboom. Het invulformulier in de stijl van vroeger is gratis verkrijgbaar in de museumshop. “Daarnaast geven we met historische thema’s inzicht in het verleden, waardoor gebeurtenissen die nu spelen beter te begrijpen zijn.”

Van 25 maart tot en met 11 juni

De tentoonstelling ‘Van Soerabaja naar Kampen | Kasboek van een wereldreiziger’ is van 25 maart tot en met 11 juni te zien in Stedelijk Museum Kampen. In die periode zijn ook de collages en assemblages van kunstenaar Arthur Slenk te bewonderen.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen