Stedelijk Museum Kampen stuurt Kampenaren en andere bezoekers op pad

251


Met twee nieuwe tentoonstellingen laat Stedelijk Museum Kampen bezoekers genieten van schoonheid en natuur. Binnen en buiten het museum.

‘Door Schoonheid Omringd’ geeft een modern inkijkje in een 19e eeuwse (kunst)verzameling van een welvarend Kamper echtpaar. Van romantische ijstaferelen tot eigentijdse 19e eeuwse kunst. Ruim 100 jaar na de schenking toont Stedelijk Museum Kampen de schilderijencollectie, meubilair en enkele stukken porselein van Peter Engelenberg en zijn vrouw Jeanne Persille. Hoogtepunten in deze tentoonstelling zijn schilderijen van een aantal bekende kunstenaars uit de Haagse School (1860-1900), zoals Hendrik Mesdag en Philip Sadeé.

Engelenberg
In Kampen is Engelenberg een bekende naam. Zo liet de broer van Peter, Christiaan, geld na om een stadsziekenhuis te bouwen. Naar hem zijn een plantsoen, een straat en een basisschool vernoemd.
Peter en Jeanne woonden in het ‘Engelenberghuis’ aan de Burgwal 43. Rond 1930 is dit huis afgebroken en kwam de Nutsspaarbank er voor in de plaats. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft patroonkunstenaar Christie van der Haak een exclusief behang ontworpen in de stijl van de 19e eeuw. Hierdoor waan je je even in het Engelenberghuis zelf.

Landschappen en stadsgezichten van Jan van Driel
Het typische Hollandse landschap dat we zo goed kennen van de geliefde 19e eeuwse Haagse Schoolschilders is ook vandaag nog populair bij hedendaagse kunstenaars. Zo probeert Kamper schilder Jan van Driel de grootsheid van het landschap vast te leggen door goed naar de natuur te kijken én te bestuderen hoe beroemde landschapsschilders het aanpakten. In de Voormalige Synagoge is de tentoonstelling ‘Weids en Nabij’ te zien. Hier neemt Jan van Driel bezoekers mee naar groene polders met sloten, dijkhuisjes en boten op de rivier. De stadsgezichten van Jan zijn met precisie geschilderd en geven veel herkenning. De werken vormen samen een aantrekkelijk beeld van het typisch Nederlandse landschap.
“Ik werk het liefst naar de waarneming om het licht en de atmosfeer zo direct mogelijk in mijn werk te verankeren. Als je buiten werkt, word je gegrepen door een bepaald beeld of hoe het licht er op valt.’’
Kamper ambacht
Een andere Kamper maker, Adriaan Stam, heeft de tentoonstellingsruimte in de Voormalige Synagoge voorzien van een nieuwe balie. Nynke van der Wal: “De vorige balie was sterk verouderd en voldeed niet meer aan onze eisen. Adriaan Stam heeft een prachtige blikvanger gemaakt. De op maat gemaakte houten balie met presentatiemogelijkheid aan de voorzijde biedt precies wat we nodig hebben! We zijn heel blij met het ontwerp en de samenwerking met Adriaan.”
Ga zelf op pad: schilderstas, fotowedstrijd en speurtocht
De natuur in, bewegen, creativiteit, schoonheid zien; het zijn allemaal dingen die een positieve invloed hebben op je gezondheid. Ga net als Jan van Driel op pad en schilder in de buitenlucht. Een tas vol materiaal is te koop bij de kassa van het museum.
Of doe mee aan de fotowedstrijd. Zoek de plek op waar Jan van Driel schilderde en laat jouw creatieve talent zien. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op stedelijkmuseumkampen.nl.
Voor kinderen is er een speurtocht bij de tentoonstellingen. Zij gaan op zoek naar insecten, ooievaarsnesten en andere verstopte onderwerpen in de schilderijen.
“In een periode als deze kunnen mensen wel wat positiviteit gebruiken en daar dragen wij graag aan bij”, laat museumdirecteur Nynke van der Wal weten.

Opening
Tussen Kunst en Kitsch deskundige Joseph Estié en burgemeester Sander de Rouwe openen de tentoonstellingen op vrijdag 18 maart. Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 12 juni 2022.
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag 11.00 tot 17.00 uur en zondag 13.00 tot 17.00 uur.
Locaties: Oudestraat 133 en IJsselkade 33 (Voormalige Synagoge) te Kampen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP